Klart: Hotade psykiatrimottagningarna blir kvar – men flyttas

På grund av stora ekonomiska sparkrav på Sahlgrenska sjukhuset hotades tre psykiatrimottagningar av nedläggning. Det har vållat stor oro bland både patienter och personal.
Nu har politikerna beslutat att mottagningarna blir kvar – men flyttas.
– Det är ett visst steg framåt, säger Robert Sigström, specialistläkare inom äldrepsykiatrin.

ANNONS
|

Stängningarna av mottagningarna skulle ha inneburit stora konsekvenser för patienterna, konstaterar Socialdemokraterna och Moderaterna i ett gemensamt förslag till Sahlgrenskas styrelse.

På fredagseftermiddagen bestämde en enhällig styrelse att de tre mottagningarna ska finnas kvar, men att de ska flyttas och samordnas med andra mottagningar.

– Vi sitter under pressen att spara pengar, men patienterna ska inte drabbas och det hade de gjort om vi lagt ner, säger Johan Fält (M), vice ordförande i styrelsen.

–I ett läge där vi ser att det blir allt fler äldre så tror vi inte att det är rimligt att lägga ner äldrepsykiatrin. Vi vill också säkra upp att man gör den besparingen på administration och lokaler som är möjlig att göra i första vändan, säger styrelsens ordförande Cecilia Dalman Eek (S).

ANNONS

En mindre besparing

Beslutet innebär samtidigt att hela den förväntade besparingen på 19 miljoner inte kommer att hämtas in.

Kommer åtgärderna att räcka?

– Det är svårt att säga. Vi har ett tufft uppdrag och det kommer att krävas mer än vad som hittills är beslutat. Men jag är fortsatt angelägen om att det i så liten utsträckning som möjligt ska drabba patienterna, säger Cecilia Dalman Eek.

Exakt var mottagningarna ska hamna ska utredas, men en rimlig flytt för äldrepsykiatriska mottagningen i Mölndal skulle vara till affektiva mottagningen i Gamlestaden, enligt beslutet. Skälet är bland annat att det även där finns ett stort antal patienter över 70 år som kan ha nytta av äldrepsykiatrisk kompetens.

Var mottagningen för döva och hörselskadade samt mottagningen för utmattningssymtom ska flyttas behöver utredas mer.

”Visst steg framåt”

Robert Sigström, specialistläkare inom äldrepsykiatrin som tidigare uttalat sig kritiskt mot nedläggningarna, är glad att politikerna har lyssnat men ser ändå en risk att verksamheten kommer försvagas.

– Det är ett visst steg framåt att mottagningen behålls, men jag ser ändå en risk att det blir en uppsplittring av kompetensen och att vi tappar erfaren personal i flytten. Vilket är precis det vi har kritiserat i förslaget.

ANNONS
Robert Sigström, specialistläkare på äldrepsykiatrin Mölndal som nu ska flyttas.
Robert Sigström, specialistläkare på äldrepsykiatrin Mölndal som nu ska flyttas. Bild: Paul Wennerholm

Han har också svårt att förstå hur flytten kan innebära en större besparing.

– Det är fortfarande mycket som är oklart i hur det här ska gå till. Men jag har svårt att förstå varför mottagningen ska flyttas när den ligger så bra där den ligger.

Politikerna ser en poäng med ni flyttas eller slås ihop med den affektiva mottagningen då det finns många äldre patienter där också, ligger det inte något i det?

– Absolut ligger det något i det. Klart jag också tycker att det är bra om äldrepsykiatrisk kompetens kan komma fler till del. Men det här är ju ett besparingsförslag och då får man inga ökade resurser utan snarare tvärt om så det återstår att se hur det blir.

LÄS MER:Beslut om nedlagda mottagningar i psykiatrin skjuts på framtiden

LÄS MER:Nedskärningar inom psykiatrin när Sahlgrenska ska spara

LÄS MER:Sjukhusen blöder pengar – beror inte på inflationen

ANNONS