Klimatprofessorn om framtidens somrar: ”Mer regn och översvämningar”

Extremvärme i stora delar av södra Europa och ovanligt kallt och regnigt i Göteborg. För andra sommaren i rad. Och vi kommer att få vänja oss vid mer oberäkneligt väder, enligt Hans Linderholm, professor i naturgeografi.
– Det man kan förvänta sig är mer häftiga regn. Men också torrare perioder med väldigt varm luft, säger han.

ANNONS
|

En blöt och kall sommar på hemmaplan – och extremvärme i Sydeuropa. Sommarens första halvlek är över och när SMHI summerar siffrorna ser det mörkt ut för Sverige. I alla fall om man gillar värme och solsken.

– Sommaren har varit allmänt blöt. Hittills i juli har Göteborg fått mer än dubbla den normala nederbörden, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Att det regnat mer i år än en vanlig sommar är en genomgående trend för hela landet. Det har också varit kallare än vanligt.

– Temperaturmässigt har juni och juli varit omkring en grad kallare i medeltal. Så som helhet har sommaren hittills varit allmänt blöt och återhållsam med temperaturerna, säger Linus Karlsson.

ANNONS

Djur äter glass

Samtidigt har Sydeuropa under sommaren drabbats av flera vågor av extremvärme. I Italien går temperaturerna i veckan upp mot 40 grader, och på en djurpark i Rom får djuren äta isglass för att härda ut i värmen.

Och värmen i södra Europa hänger samman med kylan i Sverige, säger professor Hans Linderholm, som forskar om regionala klimatvariationer vid Göteborgs universitet.

– Extremvärmen i södra Europa kommer från Afrika – alltså från ännu lägre breddgrader. Om vi har tur så når den lite högre upp, och då blir det väldigt varmt här. Men i år har det varit väldigt mycket lågtryck som passerat över oss här i Sverige, säger han.

Orörlig jetström

Anledningen till de många lågtrycken som tagit regnen till Göteborg är enligt Hans Linderholm den så kallade jetströmmen. En stark vind som blåser runt jordklotet på ungefär tio kilometers höjd på varierande breddgrader. I sommar har den varit stabilt placerad i närheten av Sverige, säger han.

– Den har varit här i krokarna, vilket har gjort att regnväder som bildats ute på Atlanten har kommit hit och dumpat sitt regn här. Och de här lågtrycken har hindrat den varma luften från att komma norrut.

Och mer nederbörd är något vi troligen kommer behöva vänja oss vid i framtiden i och med klimatförändringarna, säger Hans Linderholm. Eftersom varm luft kan innehålla en högre andel vattenånga än kall luft – mer vatten i luften helt enkelt.

ANNONS

– I och med att luftmassorna blir varmare överlag så kan luften hålla mer nederbörd. Så vi får räkna med mer regn och översvämningar när regnet väl kommer.

Hoppas fortfarande på värme

Om den globala uppvärmningen också kommer innebära att somrarna framöver i Sverige blir kalla – som i år – är betydligt mer oklart, enligt Hans Linderholm. Och orsaken till den osäkerheten är återigen: jetströmmen.

– Det är svårt att veta exakt hur den kommer att bete sig. Det man kan förvänta sig är mer häftiga regn där det kommer väldigt mycket regn på kort tid. Men också att det kommer perioder med väldigt varm luft som kommer upp från Afrika. Och vi får väl hoppas att det kommer någon mer sådan period den här sommaren. Den är ju inte slut än, tack och lov.

LÄS MER:SMHI varnar för skyfall

LÄS MER:Många drabbade av översvämning

LÄS MER:Det händer i kroppen när man dör av värme

ANNONS