Kommunalrådet: ”Stoppa samarbetet med Mathem”

Nu kräver Miljöpartiet att Göteborgs stads samarbete med livsmedelsjätten Mathem stoppas. Det efter GP:s granskning av Mathem i Mölndal som visade på stora arbetsmiljöproblem och brister i utredningen av sexuella trakasserier.

ANNONS

GP har i flera artiklar berättat om att personal på lagret hos livsmedelsjätten Mathem larmat om brister i den fysiska och psykiska arbetsmiljön.

Det har bland annat handlat om bristande utredning av misstänkta sexuella trakasserier och press att utföra tunga lyft trots skador.

Samtidigt har Göteborgs stad tecknat ett stort ramavtal värt 40 miljoner med det kritiserade företaget. Med start den 1 september ska alla göteborgare som har hemtjänst och hjälp med matinköp köpa sin mat digitalt hos Mathem.

MP: ”Allvarliga saker som rapporterats”

Det upprör Karin Pleijel, kommunalråd i opposition för Miljöpartiet i Göteborg. Nu kräver partiet att stadens samarbete med Mathem hävs ”tills de fått ordning i de egna leden”.

ANNONS

– Göteborgs stad är en stor aktör och bör göra vad man kan för att undanhålla våra skattepengar tills Mathem har kommit till rätta med det här. Vi kan inte acceptera att det finns företag som får miljoner av oss i skattemedel, men som inte agerar när det förekommer sexuella trakasserier, säger hon.

Avtalet är redan påskrivet. Är det rimligt att kräva att det stoppas?

– Det är naturligtvis Inköp och upphandling som vet bäst hur kontraktet ser ut och vad man kan göra, men det är viktigt att vi som stad agerar när vi ser att här är det oegentligheter. Det är ju allvarliga saker som rapporterats.

Enligt Karin Pleijel handlar det också om att skicka ut en signal till andra leverantörer.

– Om vi från politiken gör en kraftfull markering så tänker jag att andra ser det också. Det blir en signal utåt som är tydlig att vi vill inte ha leverantörer som bryter mot det som är självklart för oss i kommunen.

Har du själv handlat från Mathem?

– Ja, det har jag faktiskt, men inte sedan jag fick reda på det här. Jag lärde mig att handla digitalt under coronatiden och har varvat Coop och Mathem, men nu blir det bara Coop. Jag tycker att de som är seriösa ska känna att staden är på deras sida.

ANNONS

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) har inte handlat från Mathem. Han håller med Pleijel om vikten av att Göteborgs stad agerar vid misstanke om missförhållanden hos leverantörer.

– För mig är det självklart att vi ska använda oss av leverantörer som följer de lagar och regler som gäller i Sverige. Vi har inga undantag i Göteborg, tvärtom är det viktigt att kommunen säkerställer att det faktiskt följs, säger han.

M: ”Blir lite ett slag i luften”

Däremot tycker han att Miljöpartiet går ut lite väl tidigt med att kräva ett stopp för samarbetet.

– Avtalet har inte trätt i kraft än. Det blir lite ett slag i luften att stoppa dem innan de ens har börjat med några leveranser. Men jag har fått information om att Inköp och upphandling har kallat Mathem till ett möte för att tydliggöra kraven och låta Mathem redogöra för sin situation.

Han uppmanar också Arbetsmiljöverket att göra en inspektion på Mathem Mölndal.

– Då får vi svart på vitt hur situationen ser ut. Vi har ingen laglig möjlighet att själva göra tillsyn, utan är beroende av Arbetsmiljöverkets tillsyn för att kunna fatta beslut.

Om en inspektion skulle visa på brister så blir läget ett annat, menar han.

– Är det så att det stämmer som ni har kommit fram till så är det klart att vi inte kan använda Mathem som leverantör. Det ska vara ordning och reda bland kommunens leverantörer.

ANNONS

LÄS MER:Göteborg i mångmiljonavtal med kritiserade Mathem

LÄS MER:Stort ras för mat på nätet – kunderna jagar extrapris

LÄS MER:Larmet: Mathem klockar anställda på toaletten

LÄS MER:Vilma anmälde sexuella trakasserier på Mathem – sedan fick hon sparken

ANNONS