Kriminologen:”Är ett oerhört ovanligt fall”

Kvinnan som anses vara bunden till det brutala mordet på Marie Johansson i Göteborg år 2005 var vid tidpunkten 17 år.
Det betyder att hon inte kommer kunna ställas till rätta för brottet.
Fallet är ytterst ovanligt menar kriminologen Jerzy Sarnecki.
– Det här mordet är ett undantagsfall, säger han.

ANNONS
|

Den 13 oktober år 2005 höggs Marie Johansson, 36, ihjäl i butiken Stuvkällaren på Kyrkogatan i Göteborg. Mördaren flydde från platsen och har sedan dess inte hittats.

Dna-spår kunde säkras på platsen och polisen fick tidigt fram att det rörde sig om en kvinnlig förövare. Genom åren har därför hundratals kvinnor topsats i jakten på mördaren.

Men inte förrän i fredags fick polisen en träff när de topsade en kvinna misstänkt för ett annat brott. Men eftersom hon endast var 17 år när mordet begicks har det preskriberats.

När det kommer till gärningspersoner under 18 är preskriptionstiden 15 år.

ANNONS

Jerzy Sarnecki, forskare och professor i kriminologi, menar att flera saker sticker ut med det här fallet.

– Det här är ett oerhört ovanligt fall på många olika sett. Ett: Det är en kvinnlig förövare. Två: Det är en ung kvinnlig förövare och tre: Det är väldigt ovanligt att ett brott klaras upp efter så många år.

Kan inte komma på något liknande fall

Det här mordet är ett undantagsfall menar Jerzy Sarnecki som endast kan komma på ett fall som liknar det de minsta. Dubbelmordet i Linköping år 2004 som klarades upp år 2020.

– Där var det också väldigt lång tid. Men förövaren var vuxen så personen kunde dömas. Jag kan inte påminnas på rak arm om ett liknande fall som det här. Dessutom begår kvinnor sällan mord.

Skulle polisen kunnat gjort någonting annorlunda i den här utredningen?

– Man kan ju alltid diskutera om man kunde ha topsat fler och gjort ytterligare ansträngningar men det beror på hur osannolik gärningsman hon var. Man kan ju inte topsa alla människor i Göteborg för att det begåtts ett mord. Jag kan inte bedöma det i det här fallet.

Maries mamma, Christina Borén Johansson, säger till GP att hon önskar att de kunde få fler svar från kvinnan.

ANNONS

– Jag skulle vilja att de förhör henne. Även om hon inte kan få något straff. Så hon kan redogöra för varför hon gjorde detta.

Finns en etisk aspekt

Fallet sätter ljus på preskriptionstiden som gäller för unga förövare, men att ändra eller ta bort den är en fråga med flera aspekter.

– Det ena är att det är ytterst sällsynt så man skulle ändra lagen för några ytterst ovanliga fall. Det andra som man måste betänka är att om en förövare är 17 år och det går 18 år, pratar vi fortfarande om samma människa?

Det finns alltså en etisk aspekt.

– Är det rimligt att ställa henne till rätta för någonting hon gjorde som barn? Det kan man ha olika uppfattningar om och jag är inte så säker på det, säger Jerzy Sarnecki.

I nuläget finns inget besked om fallet kommer att kunna tas vidare på något sätt, om man kommer kunna få svar trots att det rent juridiskt inte går att döma henne för något brott.

– Som vi ser det nu har vi inga möjligheter att förhöra eller delge henne misstanke om brott. Men vi kommer vända och vrida på det här, sa Anders Eriksson, chef för polisens Kalla Fall-grupp i region Väst när nyheten kom ut.

ANNONS

”Inte omöjligt att hon berättar varför”

Inte heller Jerzy Sarnecki, har något svar på det, även om han tror att det skulle kunna finnas en möjlighet att få svar.

– Jag förstår att det är otillfredsställande för anhöriga, det är fruktansvärt. Men det är inte omöjligt att hon kommer kunna berätta varför. Jag kan föreställa mig att det finns något som är tillämpligt men jag tror inte det finns möjlighet att tvinga henne.

LÄS MER:Deras dotter dödades – nu är jakten på mördaren över

LÄS MER:Dna-träff efter mordet på Marie Johansson i Stuvkällaren

LÄS MER:Misstänkt dubbelmördare erkänner i förhör

ANNONS