Kronprinsessan återinvigde amfibieregementet i Göteborg

På fredagen invigdes Älvsborgs amfibieregemente på Käringberget i Göteborg efter att ha varit inaktivt sen 2005. Från dag ett har regementet 600 anställda och 300 värnpliktiga som vid invigningen inspekterades av Kronprinsessan själv.
– Det har alltid varit av stor vikt att försvara den svenska västkusten, säger kronprinsessan Victoria.

ANNONS
|

Efter 16 år återinvigdes Älvsborgs amfibieregemente, AMF 4, på Göteborgs garnison som en del av den största militära satsningen Sverige gjort sen 1950-talet. Det återinvigda amfibieregementet har från dag ett 600 anställda officerare och soldater samt 300 värnpliktiga. En siffra som ska växa. Tillsammans med Försvarsmedicincentrum kommer garnisonen att omfatta drygt 1000 officerare, soldater, sjömän och civila.

Hundratals soldater radade upp sig i regnet minuterna innan invigningen ackompanjerade av orkesterliknande tolkningar av Europe och ABBA, men inget från den nya plattan.

Invigningen gick till på traditionsenligt sätt med att kronprinsessan Victoria inspekterade trupperna och nickade i belåtenhet. Efter det avlöste invigningstalen varandra med kronprinsessan, försvarsminister Peter Hultqvist, överbefälhavaren och den nya regementes- och garnisonchefen Fredrik Herlitz.

ANNONS

– Att försvara västkusten har alltid varit av stor vikt för vårt land. Från Älvsborgs fästning på 1300-talet fram till i dag. Som hertiginna av Västergötland känns det också speciellt för mig att vara här idag, sa kronprinsessan Victoria precis innan hon förklarade regementet återinvigt.

LÄS MER:Ryssland om hotstämpeln: Lyssna inte på USA:s sagor

En ny förhöjd hotbild

Att stärka Sveriges försvar på Västkusten, med återöppnandet av Älvsborgs amfibieregemente, är en del i den största militära satsningen Sverige gjort sedan 1950-talet. I satsningen återinvigs flera regementen i bland annat Falun, Uppsala, Sollefteå, Kristinehamn och i förra veckan återinvigdes Norrlands dragonregemente i K4 i Arvidsjaur.

Överbefälhavare Micael Bydén startade själv sin militära karriär med värnplikt på amfibieregementet.
Överbefälhavare Micael Bydén startade själv sin militära karriär med värnplikt på amfibieregementet. Bild: Paul Wennerholm

Vad det är som ligger bakom det här är den förhöjda hotbilden, enligt överbefälhavare Micael Bydén.

– Det är en omvärldsutveckling som gått åt fel håll och som kulminerade med Rysslands illegala annektering av Krim. Vi ser också en hårdnad relation mellan stormakterna och splittringar även mellan länder i Europa. Det är ett antal saker som gör att vi måste vara beredda att kunna klara av mer själva.

LÄS MER:Marinchefen: Västkusten behöver förstärkningar

Göteborgs skärgård en strategisk plats

Göteborg har Nordens största hamn som inte bara försörjer Sverige med förnödenheter utan även flera andra länder. Kontrollen av Göteborgs hamn är inte bara viktig för varutillförseln utan även för att kunna ta emot och ge militärt stöd.

– Det är viktigt att vi är här och kan öva i den här miljön. Det är en unik miljö med öarna och den sjötrafiken som finns här. Om man skulle försvara den subarktiska miljön i norr måste man öva där och samma sak gäller här, säger överbefälhavaren.

ANNONS

Att marinen är på plats i Göteborg gör också att man kan vara på plats snabbt vid ett hot mot andra hamnar på västkusten. Men just Göteborgs hamn och miljökännedomen är det Försvarsmakten trycker på som extra viktigt.

– Skärgården är en tämligen oförlåtlig miljö att överleva i. Det är stor skillnad på att ta skydd i skogen och på Bohusläns klippor, säger Fredrik Herlitz, ny chef för Älvsborgs amfibieregemente och Göteborgs garnison.

Tillsammans med Försvarsmedicincentrum och ett par andra enheter kommer garnisonen omfatta drygt 1000 officerare, soldater, sjömän och civila. Antalet värnpliktiga kommer uppgå till 300.

– Vi har ett av Sveriges bästa förband här och vi kommer bli fler, säger Fredrik Herlitz.

LÄS MER:Nya Säpochefen: Hotet blir större mot Sverige

ANNONS