Lägenhet i Majorna har renoverats med bara återbruk

Golv från universitetet, toalett från Volvo och kök från ett kontor vid Selma Lagerlöfs torg. Det är några av de material som återanvänts i en ny lägenhet i Majorna.
– Nu siktar vi på att skala upp återbruket i andra projekt, Filip Elfström som jobbar på Familjebostäder och är projektledare för renoveringen.

ANNONS
|

Från trapphuset ser lägenheten ut som vilken annan, men allt som finns innanför lägenhetsdörren har haft ett tidigare liv; golv, köksskåp, dusch, vitvaror. Till och med ytterdörren är återbrukad. Ett bygge i Stockholm råkade beställa fel och i stället för att den slängdes installerades dörren här.

– Vi har material från mist tio olika platser i lägenheten, säger Filip Elfström som jobbar på Familjebostäder och är projektledare för renoveringen.

I huset på Kustgatan i Majorna byggs totalt 44 nya lägenheter, men bara en av dem får återanvänt material. Den är ett pilotprojekt där Familjebostäder ville se hur det skulle gå att jobba mer med återbruk.

ANNONS

– I framtiden kan det mycket väl hända att vi försöker återbruka ännu mer och återanvända även installationsrör och stålbalkar. Men vi kände att detta var en bra ribba att lägga det på denna gången, säger Filip Elfström.

Varför nöjde ni er med återbruk i bara en av lägenheterna?

– När vi påbörjade detta projektet visste vi inte hur det skulle påverka kostnader och tidsåtgång att använda återbruk. Vi vågade inte ta risken att hela bygget blev försenat utifall att vi skulle få problem. Nu blev denna lägenheten klar i tid och utan större problem så nu siktar vi på att skala upp återbruket även i andra projekt.

Köket stod tidigare i ett kontor för de som jobbade på ombyggnationer vid Selma Lagerlövs torg.
Köket stod tidigare i ett kontor för de som jobbade på ombyggnationer vid Selma Lagerlövs torg. Bild: Sanna Tedeborg

Förbättra husets rykte

Från början var huset ett ungkarlshotell. Det byggdes 1968 och huserade ensamstående män som ofta hade olika sociala problem. Senare blev de nedre våningarna socialtjänstkontor och många av samhället utsatta rörde sig kring huset.

– Det har länge haft ett negativt anseende och de som bott i de äldre lägenheterna högre upp i huset upplevde länge en stor otrygghet. Så nu vill vi försöka vända det här husets rykte genom återbruk, säger Filip Elfström

Bättre kvalitet på äldre material

Även om materialen är återanvända så ska de kännas nya för den som flyttar in. Den 30-åriga parketten kan vara det äldsta i lägenheten och kommer från universitetets tidigare lokaler vid Näckrosdammen. Den har nu slipats och lackats om.

ANNONS

Faktum är att vissa saker, som till exempel golvet, troligtvis kommer hålla längre än de nyproducerade motsvarigheterna. Det är av massiv ek medan de andra lägenheterna har vanlig lamellparkett som bara har ett tunt lager massivt trä på ytan.

– Jag tycker själv att det är roligt att de återbrukade sakerna kan upplevas ha högre kvalitet. Sen får vi se om hyresgästen ser någon skillnad, säger Filip Elfström.

Mycket jobb att ställa om

Johanna Andersson jobbar med Centrum för cirkulärt byggande, ett nätverk som leds av IVL Svenska Miljöinstitutet. Hon och kollegorna jobbar för att få byggbranschen att använda mer återbruk. Hon säger att det är ett intresse som växt sig allt starkare de senaste åren, samtidigt som man alltmer börjat uppmärksamma byggbranschens klimatavtryck.

Boverkets senaste siffror från 2019 visar att branschen står för 21 procent av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Då tillkommer ytterligare 7,7 miljoner ton koldioxidekvivalenter från sådant som importeras till byggena.

Filip Elfström, projektledare, visar runt i lägenheten på Kustgatan som renoverats enbart med återbruk.
Filip Elfström, projektledare, visar runt i lägenheten på Kustgatan som renoverats enbart med återbruk. Bild: Sanna Tedeborg

Intresset för återbruk har även påverkats av stigande materialpriser och långa leveranstider som kommit av pandemin och kriget i Ukraina. Att återanvända är såklart billigare och gör projekten mindre känsliga för världsförändringar.

– Det många har sett är att man får en minskad materialkostnad men ökad personalkostnad, framför allt när man gör det första gången. Men andra och tredje gången så är materialen fortfarande billigare, men man vet hur man gör och personalkostnaden går ner, säger Johanna Andersson.

ANNONS

Även om renoveringen av lägenheten på Kustgatan har gått bra så har det krävt att alla involverade tänkt om. Från att demontera i stället för att riva, till att anpassa arbetet efter vad man har fått tag på i stunden. Vanligtvis kan man installera lampor i alla lägenheter på en gång eftersom de levereras ihop, men med återbruk kan det dröja veckor mellan olika leveranser.

– Man måste börja leta och beställa material minst ett år innan, annars lyckas man inte få ihop det, säger Filip Elfström.

Snart blir det inflyttning

Första november blir det inflyttning i de nya lägenheterna och när GP är på besök sätts det upp några sista dekorationer på fasaden. Alla lägenheterna är uthyrda, inklusive återbrukslägenheten. När de öppnade upp för ansökningar till de nya lägenheterna var återbruket inget som nämndes, det blir helt enkelt en överraskning för en av de nya hyresgästerna.

ANNONS