”Folk är slitna och trötta och har inte fått tillräcklig återhämtning”, säger överläkare Shokoufeh Manouchehrpour, ordförande för Sjukhusläkarna på Sahlgrenska, om läget inom intensivvården.
”Folk är slitna och trötta och har inte fått tillräcklig återhämtning”, säger överläkare Shokoufeh Manouchehrpour, ordförande för Sjukhusläkarna på Sahlgrenska, om läget inom intensivvården. Bild: Thomas Johansson

Läkarlarmet inifrån iva: ”En annalkande katastrof”

Läkare på Sahlgrenska uttrycker stor oro för det nuvarande läget inom intensivvården.
I ett öppet brev till sjukhus- och regionledningen skriver de att patienter far illa och att medarbetare närmar sig gränsen för kollaps. Nu vill de se förändringar.

ANNONS
|

Iva-situationen i Göteborg – en annalkande katastrof. Så lyder rubriken på ett brev som Sjukhusläkarna – Läkarförbundets yrkesförening på Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU) – nyligen skickades till styrande politiker och chefer för både sjukhuset och regionen.

De skriver där att de ser med stor oro på dagens situation inom intensivvården på sjukhuset.

”Medarbetare av alla professioner närmar sig gränsen för kollaps, vilket innebär en etisk stress för våra medlemmar som har det yttersta ansvaret för patienterna. Vi kan i dag inte bedriva vård med den kvalitet som hälso- och sjukvårdslagen kräver och patienter far illa. Intensivvård avslutas numera inte för att den inte behövs, utan för att en annan patient är ännu sjukare och behöver platsen”, står det bland annat.

ANNONS

Sjukhusläkarnas ordförande Shokoufeh Manouchehrpour tycker att man måste rå om personalen bättre under den utdragna pandemin.

– Folk är slitna och trötta och har inte fått tillräcklig återhämtning. Risken finns att man står med covidsjuka patienter som behöver iva-vård, men att vi inte har personal. Nu tvingas svårt sjuka patienter flyttas, vilket innebär en säkerhetsrisk. Vissa av dem är kritiskt sjuka och kan försämras av flytten, säger hon och påminner också om den uppskjutna vård som väntar efter pandemin.

LÄS MER:Fackets oro för sjuksköterskorna: ”De mår dåligt”

Skarp kritik redan 2019

Det är inte första gången som Sjukhusläkarna på Sahlgrenska framför skarp kritik om situationen på sjukhuset.

I början av 2019 skrev över 600 läkare på deras upprop där det bland annat pekades på en allvarlig brist på sjuk- och undersköterskor, att personalbristen sätter patientsäkerheten på spel och att arbetsmiljön inte längre når lagkraven.

LÄS MER:Över 600 läkare bakom Sahlgrenskaupprop

I det nya brevet refereras till det tidigare uppropet. Man skriver att reaktionen från ansvariga politiker och tjänstemän då var svag vilket man menar har fått förödande konsekvenser under coronautbrottet 2020.

– Problemet är att vi redan då hade för få iva-platser, vi hade både regionala och nationella uppdrag med behov av platser och elektiva operationer som stod på vänteläge. Det blev verkligen inte bättre när corona kom, säger Shokoufeh Manouchehrpour.

ANNONS

Hur vill ni lösa problemen?

– Vi vill att personalen som arbetar i de här verksamheterna ska stanna kvar och att de som har lämnat ska komma tillbaka. Då handlar det både om plånboken och arbetsmiljön – att det blir drägligt. I dag är det ganska mycket etisk stress. Det blir en samvetspåverkan när man ser att ens patienter måste flyttas.

LÄS MER:Här är läkarnas hårda kritik mot SU

SU-ordföranden: ”Inga nya frågor”

Sahlgrenskas ordförande Gustaf Josefsson (M) känner väl till innehållet i Sjukhusläkarnas brev, berättar han.

– Det är egentligen inga nya frågor som de lyfter fram där. Jag var med på deras årsmöte så sent som i februari och då förde vi en diskussion om iva-dimensionerna. Det pågår nu en stor översyn om det framtida behovet av platser, säger han och berättar att utredningen ska vara klar i slutet av året.

Gustaf Josefson (M), ordförande för Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Gustaf Josefson (M), ordförande för Sahlgrenska universitetssjukhuset. Bild: Robin Aron

Vid tiden för Sjukhusläkarnas upprop 2019 var han inte ordförande för sjukhusorganisationen. Om intensivvården kunde anses underdimensionerad redan då är dock även det en fråga som utredningen ska titta på.

– I efterhand kanske man önskar att man gjort mer. Så är det naturligtvis. Det är lätt att säga med facit i hand. Men min uppfattning efter att ha pratat med verksamheterna är också att man inte har kunnat tillsätta alla tjänster som man har haft behov av.

ANNONS

FAKTA: Sjukhusläkarnas krav

I sitt brev till ledningen för Sahlgrenska universitetssjukhuset och Västra Götalandsregionen uppmanar Sjukhusläkarna arbetsgivaren att komma med tydliga signaler för att ”ge tillräcklig tillförsikt för medarbetare att stanna kvar”. De listar fyra punkter.

1. Se och hör verksamheten!

”Inled samtal med de som arbetar på intensivvårdsavdelningarna i regionen, genom centrala fackliga förhandlingar, men framförallt genom personliga möten inne på avdelningarna.”

2. Ekonomiska incitament där de gör mest nytta

”VGR och SU har i nationell jämförelse en skamlig jumboplats när det gäller löner! Regeringen har tillfört stora ekonomiska resurser, också till VGR. Pengarna bör användas för att behålla personalen, inte till att förbättra balansräkningen, så öppna plånboken!”

3. Väntetiderna skenar, men det är inte huvudproblemet

”Vi riskerar många ytterligare dödsfall i Göteborg som kan undvikas med fungerande intensivvård. Det viktiga är inte att peka ut syndabockar när 2021 ska summeras. Det viktiga är att agera nu!”

4. Bygg ut intensivvården!

”VGR och SU har jämfört med övriga landet anmärkningsvärt få IVA-platser vilket bland annat bidrar till att cancervården inte sköts enligt nationella riktlinjer. Tillräckliga IVA-resurser och postoperativa resurser är nödvändiga för att vi ska kunna minska vårdköerna efter pandemin – vi hoppas och tror att detta arbete kan komma igång senare i år, men det måste förberedas nu!”

Källa: Sjukhusläkarna Göteborg

ANNONS