Allvarliga problem. Skolan har under en tid haft svårigheter med elever som är både våldsamma och hotfulla mot lärare och andra elever.
Allvarliga problem. Skolan har under en tid haft svårigheter med elever som är både våldsamma och hotfulla mot lärare och andra elever.

Lärare slagna av mellanstadieelever

Sedan i våras har Bjurslättsskolan i Lundby haft problem med hotfulla och våldsamma mellanstadieelever. Flera lärare har blivit slagna och en fick en stol kastad mot sig. – Det här är allvarliga saker. Vi övervägde till och med ett skyddsstopp för att få slut på incidenterna, säger Malin Jönsson, på Lärarförbundet.

ANNONS
|

I stället lägger nu Lärarförbundets skyddsombud en framställan till Arbetsmiljöverket för att få stopp på problemen på skolan. En inte helt vanlig åtgärd även om det händer.

Enligt Malin Jönsson har det varit en väldigt dålig arbetsmiljö gällande personalens säkerhet sedan i våras. Skolan har under en tid haft problem med elever som är både våldsamma och hotfulla mot lärare och andra elever.

– Trots att förvaltningen har påbörjat ett arbete med hur de ska komma tillrätta med problemen tyckte vi att situationen är så oroande att vi lade en framställan till Arbetsmiljöverket. Det har gjorts flera arbetsskadeanmälningar, även gällande erfarna behöriga lärare på skolan, och vi tycker att det här har gått för långt, säger Malin Jönsson.

ANNONS

Hon säger också att Lärarförbundet har haft en dialog med, framför allt rektorn Johan Gilberth, men också med områdeschefen för Bjurslättsskolan i Lundby SDN, Gunilla Westerberg.

– Men vi måste få tydliga riktlinjer för hur varje elev som har gjort de här sakerna ska tas om hand. Vi behöver en tydlig handlingsplan kring det, säger hon.

Varför lade ni inte ett skyddstopp på skolan?

– Vi hade en sådan redo men valde att lägga en 6 6a i stället. Men det kan ju bli aktuellt igen om åtgärderna inte blir tillfredsställande, säger Malin Jönsson.

Rektorn Johan Gilberth bekräftar bilden av läget på skolan, som har elever från årskurs ett till årskurs sex.

– Det har varit både hotfulla och våldsamma elever, vilket har sammanfallit med en lärarbrist där vi har haft svårt att rekrytera behörig personal. Vi tar detta på största allvar och har satt in åtgärder. Det är sorgligt när elever mår så dåligt att de agerar på detta sätt. Vi pratar om elever som är sex till tolv år, även om det till största del har handlat om elever i de högre årskurserna.

Johan Gilberth säger att skolan jobbar på flera olika sätt för att komma tillrätta med problemen.

ANNONS

– På individplanet har vi en hel del insatser. Jag kan inte gå in på detaljer med hänsyn till eleverna men vi har en ökad föräldrakontakt och föräldrasamverkan. Sen har vi också en ökad kontakt med våra resursenheter både i Lundby och inom individ och familjeomsorgen så att de här eleverna får stöd både i och utanför skolan.

– På klassnivå gör vi personalförstärkningar samt utökar vår föräldrasamverkan även där. Så vi får mer kontakt med föräldrarna, både för de elever som inte mår så bra och i hela klasserna. På skolnivå har vi bland annat fått hjälp med att rekrytera mer personal, säger Johan Gilberth.

I morgon ska skolans handlingsplan presenteras för Lärarförbundet som då tar ställning till om de ska gå vidare med framställan.

– Men vi har redan satt in resurserna. Vi sitter inte och väntar på att bli klara med ett papper, säger Johan Gilberth.

Fakta § 6 6a

Paragraf 6 6a i Arbetsmiljölagen beskriver hur det ska gå till när ett allvarligt arbetsmiljöproblem uppstår:

  1. Skyddsombudet ska göra en tydlig skriftlig begäran till arbetsgivaren om att få problemet åtgärdat.
  2. Skyddsombudet ska få ett kvitto på att arbetsgivaren mottagit framställan.
  3. Arbetsgivaren måste sedan inom 14 dagar lämna ett svar på hur problemet ska åtgärdas.
  4. Om arbetsgivaren inte svarar ska skyddsombudet lämna ärendet vidare till Arbetsmiljöverket, som i sin tur bestämmer vad som ska göras åt problemet och om ärendet ska drivas vidare.

Källa: Vision

ANNONS