Lega har fått sin Vega

KD-profilen och göteborgaren David Lega har fått sin Vega. Paret vigdes av författaren Björn Ranelid och snart väntar nästa stora livshändelse för paret – att bli föräldrar.
– Vi är väldigt lyckliga, det känns som om allt som händer nu var meningen, säger han.

ANNONS
|

Det coronasäkrade bröllopet ägde rum i lördags i Hotell Kiviks renässansträdgård i Skåne.

EU-politikern och tidigare kommunalrådet i Göteborg David Lega, 47, och Vega Ranstam, 37, som är företagare och teckenspråks- och dövblindstolk, sa ja till varandra.

Ranelid höll tal i över tio minuter

Vigeselförättare var färgstarke författaren och ordkonstnären Björn Ranelid.

– Vi har träffats i olika sammanhang och när jag frågade Björn om han ville viga oss så sa han ja direkt. Han höll ett fantastiskt tal på drygt tio minuter, det hade så många dimensioner så jag är glad att jag har det på film och kan se det igen...

En KD-politiker som gifter sig borgerligt, den såg man inte komma...?

ANNONS

– Äsch, det är inte så märkvärdigt, ingen av oss är med i Svenska kyrkan och jag är inte troende så en borgerlig vigsel var naturlig, säger han.

Träffades på Instagram

Paret fick kontakt för runt ett och ett halvt år sedan – på Instagram.

– Jag upptäckte att hon följde mig och tyckte att hon var karismatisk och väldigt söt. Så jag kommenterade något hon skrivit och hon kommenterade tillbaka. Så vi började skriva, ringa och träffas. Jag visste direkt att hon var den som jag alltid letat efter.

På den vägen är det och i slutet av oktober väntar paret barn, en flicka om läkarna har sett rätt.

– Allt som händer nu är så enormt stort – och rätt. Det känns faktiskt som att det var meningen, att vi var ämnade för varandra, säger han.

”Hon är klok – jag är barnslig”

Tio år skiljer dem åt – men det är inget som de ens funderar på.

– Hon är klok och mogen och jag är barnslig, så det jämnar ut sig, konstaterar David Lega.

David Lega föddes med funktionshinder, vilket innebär att han var förlamad i båda armarna och saknade muskler i båda benen. Han vet helt enkelt inte om något annat och har alltid kämpat dit han vill nå – 14 världsrekord i simning och en politisk karriär på toppnivå talar sitt tydliga språk. Men i vardagen behöver han hjälp.

ANNONS

– Det har jag alltid gjort så det är inget märkvärdigt – men kärleken stärker allt och jag är en väldigt lycklig man. Jag och Vega har otroligt roligt ihop, skrattar mycket, inspirerar och utvecklar varandra.

Under coronavåren har David Lega till största delen skött uppdraget som EU-parlamentariker på hemmaplan – från lägenheten i Göteborg.

”Känns som om vi varit tillsammans länge”

– Inget ont som inte har något gott med sig. Det har gjort att vi kunnat tillbringa mer tid tillsammans – och lärt känna varandra ännu mer. Kanske därför det känns som att vi har varit tillsammans längre än vad vi faktiskt har varit, funderar han.

Vega Ranstam Lega har lämnat Ystad där hon bodde när de träffades och blivit göteborgare.

– Eftersom hon har humor så har övergången gått smärtfritt och bra, säger han med ett skratt.

David kommer att ha efternamnet Ranstam Lega men använda Lega i dagligt tal precis som nu

– Efter alla år har namnet hunnit bli så inarbetat att jag fortsätter med det, säger han.

LÄS MER:Skarp kritik riktas mot Got events styrelse

ANNONS