Leif GW: De kommer att fällas

Experterna är överens. De fem misstänkta för dubbelmordet och skottlossningen på Vår Krog & Bar kommer att fällas även i hovrätten.

ANNONS
|

Åtta unga män står åtalade för 2000-talets mest uppmärksammade våldsdåd i Göteborg, fem för huvudbrottet och tre för medhjälp (där en av dem släpptes i tisdags).

Lägg därtill en serie anklagelser om grova vapen- och narkotikabrott.

I dag avkunnas målets avslutade dom i hovrätten.

Professorn i kriminologi, Leif GW Persson, tvivlar inte:

– Nä, med tanke på att de mordmisstänkta killarna alltjämt sitter häktade talar allt för ett fastställande av tingsrättens dom, i de väsentliga delarna. Jag har svårt att föreställa mig annat än marginella förändringar.

Han spekulerar i en mindre reduktion av straffen:

– Låt säga att de som fick 14 år i den lägre instansen nu möjligen kan hamna på 12 år.

ANNONS

Att de fem som dömdes för mord i tingsrätten skulle få rubriceringen reducerad till medhjälp till mord, är inget som Persson anser speciellt sannolikt.

Delar uppfattning

Samhällsdebattören och den före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem delar Leif GW Perssons uppfattning i den centrala frågan.

– Jag tror att domen i huvudsak blir densamma som i tingsrätten. De mordmisstänkta lär knappast heller komma ner på medhjälp. Det behövs inte bevisas exakt vem som gjort vad, om man lyckats bevisa vilka som ingått i brottsplanen, betonar Alhem.

Han ser inget förmildrande för dem som endast åtalats för medverkan.

– Enligt min åsikt bör minsta befattning med den här extremt allvarliga händelsen ge mycket långa fängelsestraff. Glöm inte att medhjälparen ofta är en nödvändig förutsättning för att brottet överhuvudtaget ska kunna genomföras.

Frikännande uteslutet

Hans Gaestadius, Göteborgs mest erfarne brottmålsadvokat, är också tämligen säker på utgången av ärendet:

– Ja, ett frikännande för de mordmisstänkta är nog uteslutet, med tanke på att de fortfarande är frihetsberövade. En liten sänkning eller höjning är dock inte otänkbar, konstaterar Gaestadius.

Han hänvisar till det klassiska fallet, polismorden i Malexander 1999.

Den efterföljande rättegångarna mot Jackie Arklöv, Tony Olsson och Andreas Axelsson handlade – liksom i Vår Krog & Bar-processen – en hel del om begreppet medgärningsmannaskap.

ANNONS

– Det gick inte att fastlägga vem av de tre som mördat de två polismännen. Men alla tre ansågs ha tagit del i ett gemensamt brottsprojekt som de gillade och där de därför hade uppsåt – eller var åtminstone likgiltiga – till effekterna, förklarar Hans Gaestadius.

Trion dömdes till livstids fängelse, samma straff som drabbade Adam Abdulahi och Ahmed Warsame i Göteborg tingsrätt efter restaurangskjutningen.

För tre av deras mordåtalade kamrater blev påföljden 14 års fängelse.

ANNONS