Linda hittade krossade svanägg: ”Chockad”

Linda Pedersén skulle titta till ett par svanägg på sin lunchpromenad på Ringön. Då såg hon att äggen i boet var krossade av en sten.
– Jag blev nästan chockad för man tror inte att sånt där pågår i närheten av sig själv.

ANNONS
|

I flera veckor har Linda Pedersén tagit samma lunchpromenad på Ringön med sin hund. På vägen har hon kollat till ett svanpar som byggt ett bo och lagt ägg nere i vattnet.

I måndags var det dags igen.

– Jag gick där i fredags och då var det som det brukade. I går tänkte jag att nu kanske de har kläckts. Då ser jag att det ligger en kullersten, eller stor gatsten i boet. De två äggen var helt krossade och det låg skal där. Man såg också att det var något litet, ja som en liten kropp där under, säger hon.

ANNONS

Hennes slutsats är att någon kastat stenen på äggen.

– Den kan inte bara trillat dit. Det finns inga gatstenar där utan det är någon som kastat den och prickat boet.

Svanföräldrarna med sina ägg.
Svanföräldrarna med sina ägg.

Det är inte bara Linda som haft ögonen på boet, hon har pratat med kolleger som också tittat till svanparet och deras ungar.

– Det är bara de svanarna som hänger där. De har aldrig stört någon. De är inte uppe och knallar på land och det är ingen av dem som är aggressiv. Så det finns ingen orsak till att man ska bli irriterad.

Trots att ungarna nu inte finns mer dröjer sig svanföräldrarna kvar vid sitt bo.

– Det känns jättetragiskt, självklart. Man funderar på vad det är för person som gör en sån här sak. Det kommer vi ju aldrig få veta men jag tycker det är värt att skriva så att folk veta att sånt här pågår.

Artskyddslagen

”I Sverige är alla vilda fåglar skyddade och det är inte tillåtet att samla in ägg eller bon. Djur och fåglar får inte heller dödas eller skadas, med undantag för vad som regleras i Jaktlagen och Jaktförordningen.”

Källa: Polisen

Kan känna något som liknar sorg

Sebastian Ek är viltrehabiliterare på fågelcentralen i Västra Götaland. Han säger att det är normalt att svanarna dröjer sig kvar vid boet även om ungarna inte längre finns kvar.

– De har ju valt den här platsen av en anledning, att de tyckt att den har alla resurser de behöver. De fattar inte riktigt beslutet att nu funkar inte det här, nu får vi byta plats. Det kan hända till andra säsonger men för den här säsongen befinner de sig där.

ANNONS

Om ett svanpar förlorar ägg tidigt under säsongen kan de få för sig att lägga nya ägg. Men nu, i slutet av juni, är det på gränsen till försent.

– Känslomässigt finns det inga direkta studier. Men man kan tänka sig att eftersom de har samma hormonella signaler som vi och andra ryggradsdjur, att de säkerligen känner någon slags stress eller något som kan likna sorg när de misslyckas med det som de är betingade att göra, att lägga ägg.

Sebastian Ek säger att de får in en hel del samtal nu om skadade svanar och ägg, men oftast är det inte människan som är den direkta orsaken.

– Ibland får vi in ungar som fortfarande är i äggen men att de stött på problem på vägen ut. Det händer. I städerna med fiskmåsar och sånt är det snarare det och andra omständigheter som trafik som ligger bakom.

LÄS MER:100 brevduvor stulna – flera brott på kort tid i Göteborg

LÄS MER:Klimatförändringar kastar om i ekosystem

LÄS MER:Aggressiva kråkor gick till attack i Trädgårdsföreningen

ANNONS