Linje 9 och 11 byter körväg

Till hösten kommer det ske en del förändringar i kollektivtrafiken. En av dem är att linje 9 och 11 byter körväg – med varandra.
– Det kommer kanske att ta ett tag att vänja sig, säger Frida Antonsson, kommunikatör på Västtrafik.

ANNONS
|

De som brukar åka antingen linje 9 eller 11 i centrala Göteborg kommer från och med måndag 2 september tvingas tänka om angående sin resväg. Anledningen är att spårvagnslinjerna kommer att byta körväg med varandra mellan Brunnsparken och Järntorget.

Det betyder att linje 9, som just nu kör via Stenpiren, istället kommer köra via Grönsakstorget och Hagakyrkan. Linje 11 kommer göra motsatt förändring, och alltså börja köra via Stenpiren.

Redan nu kör linje 11 via Stenpiren, men det är på grund av ett underhållsarbete vid Grönsakstorget. Den 2 september genomförs det varaktiga linjebytet och linje 9 börjar köra via Grönsakstorget.

ANNONS

– Vi gör bytet för att vi förbereder för de långa 45-metersvagnarna som ska komma senare i höst, säger Frida Antonsson, kommunikatör på Västtrafik.

En tillsvidarelösning

De långa vagnarna fungerar inte vid alla hållplatser, bland annat vid Hagakyrkan. Linje 11, som ska ha de långa vagnarna, kommer alltså inte att kunna köra den vägen.

– Men de får plats vid Stenpiren, säger Frida Antonsson.

Varför kan man inte sätta de långa vagnarna på linje 9 istället?

– Det finns ett större behov av de långa vagnarna på linje 11 eftersom fler åker med den linjen, så därför prioriteras de där, säger Frida Antonsson.

Eftersom det inte finns några planer på att linje 9 ska ha de långa vagnarna kommer de kunna köra via Hagakyrkan utan problem. Bytet av linjerna körväg är inte tillfälligt, utan anses vara en tillsvidarelösning.

Skiljer sig tidsmässigt

Bytet kommer tvinga resenärer som går av vid hållplatserna mellan Järntorget och Brunnsparken att planera om sina byten.

– Det kommer kanske att ta ett tag att vänja sig, men jag tänker att man kommer hitta sitt resmönster, säger Frida Antonsson.

Körvägarna skiljer sig även litegrann tidsmässigt. Körvägen via Stenpiren tar fem minuter, medan vägen via Grönsakstorget och Hagakyrkan tar 10 minuter.

ANNONS

– Men det kommer inte bli färre turer totalt, säger Frida Antonsson.

Fler förändringar i kollektivtrafiken

Nu på måndag kommer höstens nya tidtabeller och då kommer även en del andra förändringar ske i kollektivtrafikens körscheman. Bland annat kommer Stenungsund express och linje 510 mellan Partille och Utby få fler resor på morgnar och eftermiddagar.

Dessutom kommer flera linjer som fick färre turer i våras på grund av förarbrist gå tillbaka till sina ordinarie tidtabeller.

– Fler förare har utbildats nu och därför har vi kunnat lägga tillbaka turerna, säger Frida Antonsson.

Linjerna som får fler bussar igen är 40, 42, 43, 50, 121 och 127.

I en tidigare version angavs att det varaktiga linjebytet mellan linje 9 och 11 skulle ske på måndag 19 augusti. Rätt är bytet sker måndag 2 september.

LÄS MER:Västtrafik: Civila kontrollanter blir kvar – kan bli permanent

LÄS MER:Högljudda spårvagnar förstör för Gunilla

LÄS MER:Västtrafik tar bort alla fysiska tidtabeller för spårvagnar

ANNONS