Ljög om livstidsdömd – kan bli fall för HD

Kvinnan gav falskt alibi till en av männen som dömdes för dödsskjutningarna vid Vårväderstorget. Efter att ha åtalats och sedan friats för skyddande av brottsling vill nu Riksåklagaren att Högsta Domstolen prövar fallet.
– Riksåklagaren tycker att det här är så straffvärt att hon borde ha ett års fängelse, minst, säger byråchefen My Hedström.

ANNONS
|

Ahmed Warsame dömdes mot sitt nekande av hovrätten till livstids fängelse för medhjälp till mord på Vårväderstorget i mars 2015.

När han senare överklagade till Högsta domstolen uppgav han att en kvinna hade kontaktat hans försvarare och uppgett att hon kunde ge honom alibi för den aktuella tidpunkten när morden ägde rum.

LÄS MER: Vittne ljög efter Vår Krog & Bar – nu frias hon för andra gången

Förundersökningen återupptogs och kvinnan hördes av polis. I förhör sa hon att hon hade varit tillsammans med Warsame, nere vid Lilla Bommen, vid tidpunkten för skjutningen på Vår Krog och Bar. Men snart kunde polisen slå hål på hennes vittnesmål.

ANNONS

Kvinnan åtalades senare för skyddande av brottsling, grovt brott, men friades av såväl tingsrätten som hovrätten. Majoriteten ansåg att kvinnans agerande inte kunde falla in under bestämmelsen om skyddande av brottsling.

Men nu har Riksåklagaren överklagat hovrättens dom och vill få fallet prövat i Högsta Domstolen.

– Han var dömd för mord och hon gav honom alibi. Hade det inte gått att slå hål på det alibit hade han blivit frikänd – för det fanns ingen direkt bevisning som pekade ut honom på platsen. Det är väldigt allvarligt. Riksåklagaren tycker att det här är så straffvärt att hon borde ha ett års fängelse minst, säger My Hedström som företräder Riksåklagaren.

Hon säger också att en friande dom kan skicka en signal om att det är riskfritt att ge falskt alibi.

– Om man inte ska dömas i en sådan här situation bör politikerna fundera över om man ska ändra lagstiftningen. De får fundera på om ett sånt här beteende ska vara straffritt, säger hon.

ANNONS