Lustgas bedöms som arbetsfara

ANNONS
|

Vid ett par mättillfällen vid normalförlossningen var lustgas-nivån långt högre än gränsvärdet. Framför allt gällde det under den tid då kvinnorna använde sig av lustgas under förlossningen. Vid ett tillfälle var lustgasexponeringen 251 mg/m3, vilket klart överskrider nivågränsvärdet på 180 mg/m3.

- Vi tar detta på största allvar och har vidtagit flera akuta åtgärder, säger Britta Lindblom, vårdenhetschef på Östra sjukhuset.

Att utsättas för höga halter lustgas kan vara hälsofarligt. Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter kan det innebära trötthet, balanssvårigheter, huvudvärk och koncentrationssvårigheter. Men undersökningar visar också att det frinns risk för gravida att drabbas av missfall.

- Det är inte farligt för kvinnan som använder sig av lustgasen under själva förlossningen, men vi ska nu kartlägga vad det innebär för personal som utsätts för detta under längre tid. Vi vet ju att det inte är bra, säger Britta Lindblom.

ANNONS

På Arbetsmiljöverket ser man allvarligt på de höga mätresultaten. Därför genomförs nu en landsomfattande inspektion av förlossningsavdelningar.

- Även andra sjukhus har visat för höga halter, och vi kräver alltid omedelbara åtgärder när gränsvärdet överstigs, säger Barbro Nilsson handläggare på Arbetsmiljöverket.

Östra sjukhusets lokaler är från 1968 och efter Arbetsmiljöverkets inspektion ställs flera krav på åtgärder. Exempelvis ska ventilationen i förlossningssalarna ses över, liksom brister och otätheter i kopplingar etc.

Även de blivande mammorna måste bli bättre på att andas ut inne i lustgasmasken. För att undvika att lustgas läcker ut i rummet kommer dubbelmasker inskaffas, och förlossningspersonalen ska i fortsättningen ge tydligare instruktioner för hur masken används.

Före den 1 februari 2006 ska Östra sjukhuset redovisa hur bristerna rättats till.

ANNONS