Majdolin Kamo får stipendium för unga i förorten

Juriststudenten Majdolin Kamo är uppvuxen i utsatta områden och den första i familjen att läsa på universitetet.
Nyligen stod det klart att hon får all litteratur betald samt garanteras praktik på en ansedd advokatbyrå – eftersom hon kammat hem advokaten Abraham Zeitos nyinstiftade stipendium.
– Det betyder verkligen allt, säger hon.

ANNONS
|

Ett stenkast från Handelshögskolan ligger en populär pastarestaurang. Majdolin Kamo, som gjorde sin första dag på juristprogrammet, stod i kö för att beställa deras ”The shrooms” när telefonen ringde. Namnet på skärmen fick hennes puls att gå upp.

Någon dag tidigare hade hon varit på intervju hos advokaten Abraham Zeito. Han har instiftat ett stipendium där mottagaren bland annat får juridiklitteraturen betalad och en praktikplats på välkända byrån Hurtig & Partners.

Nu var det Abraham som ringde för att säga att hon fått stipendiet.

– Jag blev otroligt glad, tacksam, taggad och förväntansfull. Det var mycket känslor på en och samma gång, säger Majdolin Kamo.

ANNONS
Majdolin Kamo är den första att ta emot det nyinstiftade AZ-stipendiet.
Majdolin Kamo är den första att ta emot det nyinstiftade AZ-stipendiet. Bild: Mia Höglund

Innan pastan var uppäten ringde hon sin mamma Faten Hamza, Majdolin Kamos stora förebild som ”betyder allt”. Fatens historia är dessutom en anledning till att Majdolin stod där i pastakön med nyfunna vänner från juristprogrammet. Den och en juridikkurs på gymnasiet.

– Jag läste den i trean, men sommaren innan började mamma öppna upp. Jag vill inte gå in på detaljer, men hennes historia gjorde mig arg och jag förstod att juridiken hade kunnat hjälpa henne.

Helt säker – men ändå inte

Trots fina betyg, akademiska ambitioner och peppande lärare har det hänt att Majdolin Kamo känt tvivel inför högre studier.

Hon är den första i sin familj som vidareutbildar sig akademiskt. Hennes äldre syskon förväntades arbeta efter studenten och bidra ekonomiskt hemma. Senare läste hennes bror en yrkesutbildning inom it som en av systrarna också går nu.

– Hon drömde om att bli barnmorska och ville egentligen plugga direkt efter studenten, men hade inte samma möjligheter som jag får nu.

Dessutom lider Majdolin Kamo av kronisk hjärtsvikt som ofta gör henne trött.

Fakta: AZ-stipendiet

”Abraham Zeitos stipendium riktar sig till ungdomar i förorter och särskilt utsatta områden som drömmer om att bli advokater, domare, åklagare eller poliser. Ändamålet är att kunna möjliggöra för ungdomar i särskilt utsatta områden att kunna studera på juristprogrammet eller polishögskolan i Sverige.

Stiftelsen ska främja sitt ändamål genom att dela ut kontanta bidrag om 50 000 kronor som fördelas under utbildningen. Stiftelsen ersätter också kurslitteratur under utbildningen samt en dator. Utöver det erbjuder stiftelsen en praktikplats på Advokaterna Hurtig & Partners.”

Källa: azstipendiet.se

Inte bara pengarna

Hon tror också att uppväxten med en ensamstående mamma i Gårdsten och Tynnered, två av Göteborgs utsatta områden, har spelat in.

– Jag har alltid fått höra att jag har potential, men samhällets syn på människor i förorterna kunde få mig att tveka på mig själv och möjligheterna att lyckas.

ANNONS

Majdolin Kamo känner också ett visst ansvar att ta vara på möjligheterna hon fått genom att hennes föräldrar lämnade Syrien.

Studier har alltid varit viktigt för Majdolin Kamo. På grund av Gårdstensskolans dåliga rykte började hon pendla till en skola i Guldheden på mellanstadiet.
Studier har alltid varit viktigt för Majdolin Kamo. På grund av Gårdstensskolans dåliga rykte började hon pendla till en skola i Guldheden på mellanstadiet. Bild: Mia Höglund

Sammantaget är stipendiet alltså betydelsefullt inte bara för pengarna och praktikplatsen.

– Att Abraham och de andra i styrelsen tror på mig och har valt att stötta just mig... Att de vill följa mig hela vägen från en dröm till examen. Det betyder verkligen allt och driver mig framåt, säger Majdolin Kamo.

Fick idén under ett mordärende

– Det är precis det jag vill förmedla, säger Abraham Zeito.

– Det finns människor som tror på en, för att man är den man är och inte ger upp. Styrkan ligger inte framgångar utan i hur man hanterar motgångar.

14 aprilPorträtt på Abraham Zeito
14 aprilPorträtt på Abraham Zeito Bild: Andreas Olsson

Stipendiet är sprunget ur Abraham Zeitos övertygelse om att studier kan förändra en människas liv. Idén fick han under arbetet med ett mordfall där en ung man var misstänkt.

– Det var en väldigt fin kille som inte hade behövt hamna i den situationen. Då kände jag att jag måste göra något. Allt för många ungdomar hamnar i ett liv med kriminalitet och missbruk, inte av egen vilja utan för att de inte ser några andra möjligheter.

Har inte alla ett eget val?

– Frihet är valmöjlighet. Om du inte tror att något är en realistisk möjlighet, för att du är den du är, eller kommer från ett visst område, så spelar det ingen roll. Då kommer du aldrig se valmöjligheter och friheten.

ANNONS

LÄS MER:Tjejer som älskar sina orter – Angered och Bergsjön

LÄS MER:Skolkamrater hamnade i gäng – Sina Safashad blev toppjurist

LÄS MER:Dogge Doggelito får Cornelisstipendium

ANNONS