”Man mår illa”

ANNONS
|

Strax före matchstart är det hektiskt. Anders Almgren, Supporterklubben Änglarnas ordförande, organiserar läktaraktiviteter med ena handen, delar ut flygblad med den andra men lyckas också säga några väl valda ord till pressen samtidigt som han tjingsar på supportrarna på väg in på Gamla Ullevi.

Han försöker beskriva känslan av att stå på en fullknökad läktare men inser att det inte går i ord, det måste upplevas.

–Det är en spontan upplevelsegrej, det handlar om att stötta laget på alla sätt.

Och det är en upplevelse när klacken drar igång för fullt och flaggor vajar, trummor dundrar och sången fyller arenan. ”Man rycks ju med” konstaterar till exempel Åsa Ligander och Eva Mattson som står på läktarna under varje match och tycker stämningen på den nya arenan är fantastisk, mycket bättre än på den gamla.

ANNONS

Men glädjen där inne har ju som bekant en baksida. Runt om i husen gungar tavlor på väggar och mobiler över småbarnssängar.

–Det var kraftiga gungningar idag, berättar Irena Åberg som bor tvärs över ån från arenan. Det var ungefär som den första gången som varit den kraftigaste hittills. Det är en konstig känsla och man mår illa. Jag vet tre kvinnor som åker bort, de klarar inte av det.

Liknande rapporter kommer också från andra håll, från Smålandsgatan som ligger på andra sidan Gamla Ullevi.

Att förbjuda hoppandet som en del röster föreslagit tror Irena Åberg inte på, det måste till tekniska lösningar men då handlar det om pengar.

Anders Almgren har full förståelse och den största respekt för de boende men tror ändå på en lösning. De nyligen inledda förhandlingarna mellan byggherren Higab, alliansklubbarna och supporterklubbarna tillsammans med en nyinkallad konsult verkar lovande.

–Konsulten verkar ha en vilja att verkligen bygga bort problemet, samtidigt medger han att det är svårt, säger Anders Almgren. Men vi har i alla fall koncensus om en bred utredning för att hitta lösningar så att läktarkulturen kan leva sida vid sida med en dräglig boendemiljö.

Att sluta hoppa är inget alternativ enligt honom heller

ANNONS

–Vi har jobbat stenhårt i flera år på att få bort alla negativa supporteryttringar, då kan vi inte lägga kraft och energi på att motverka de positiva.

11 april: IFK Göteborg spelar sin första match på nya Gamla Ullevi och hoppande supportrar får husen på andra sidan Fattighusån att gunga. Problemen fortsatte under IFK:s hemmamatcher undre våren.

25 juni: Kommunalrådet Jan Hallberg (M) vill att kommunens revisorer granskar hur Gamla Ullevi-bygget hanterats. Kommunstyrelsens tidigare ordförande Göran Johansson (S) hävdar någon dag senare att det vore att partipolitisera revisorerna.

14 juli: En arbetsgrupp med representanter för Higab, alliansklubbarna och deras supporterklubbar bildas för att föreslå lösningar på vibrationerna.

25 augusti: Stadsrevisorerna beslutar sig för att genomföra en fördjupad faktainsamling inför en eventuell granskning av turerna kring bygget.

ANNONS