Marsch för att hylla de som tagit sig ur missbruk

Runt ett femtiotal personer tågade på lördagen genom centrala Göteborg för att hedra de som har lyckats tagit sig ur sitt missbruk. Men även för att inspirera de människor som fortfarande kämpar för att nå dit och också minnas de som dog på vägen.
– Jag vill visa för folk att det går att bli drogfri, säger 28-åriga Anna Olsén.

ANNONS
|

Flera tiotals vita, röda och orangea rosor flyter under Basarbron på lördagen strax efter lunchtid. Ovanför bron står Mika Haltsonen och Moa Haltsonen Alm. Far och dotter kramar varandra under en lång stund.

Omkring dem finns flera tiotals personer som, precis som Mika och Moa, deltar i en marsch som drog igång vid Domkyrkan. De vill uppmärksamma alla som drabbats eller drabbas av olika missbruksproblematik.

De flytande rosorna i kanalen var en del i marschen, en minnesceremoni för att hedra alla människor som har mist livet på grund av sitt beroende.

Det är delvis därför 39-årige Mika är här. Han har sett hur missbruk har släckt livet på flera av hans vänner.

ANNONS

– Det finns så många människor som har gått bort. Det är en fin gest, visa att man bryr sig, säger han.

Men Mika har själv försökt i flera år att ta sig ur sitt amfetaminberoende. Just nu genomgår han en 12-stegsbehandling och har varit drogfri i tre månader. Att stå på Basarbron denna soliga höstlördag tillsammans med sin dotter verkar inge honom ny kraft att fortsätta.

– Jag håller på att tillfriskna. Det är viktigt för mig och min dotter att vara här och visa att det går att ta sig ut.

Mikas dotter Moa nickar stolt och fyller på:

– Jag vill bara visa pappa att jag älskar honom och att jag är här för honom hela tiden.

Första ”recoverymarschen” i Sverige

Till ljudet av trummor och samba tågade marschen vidare till Bältespännarparken. Där väntade Emrik Larsson från Stonefunkers på scenen. Han skulle spela och avrunda denna marsch som en fest.

– I have a dream just like Martin Luther King, sjunger han som även berättar att han varit fri från sitt missbruk i över tjugo år.

Namu Nambiar, rehabiliteringschef på Basta, säger att detta är en särskild marsch, en ”recoverymarsch”. Initiativet föddes i Skottland för över ett decennium sedan och har spridit sig till andra länder. Nu har det även för första gången nått Sverige och Göteborg.

ANNONS
Namu Nambiar är rehabiliteringschef på Basta. Organisationen har tagit initiativet till recoverymarschen i Göteborg.
Namu Nambiar är rehabiliteringschef på Basta. Organisationen har tagit initiativet till recoverymarschen i Göteborg. Bild: Anders Ylander

Tanken är att ingjuta hopp, i stället för att endast fokusera på de som gått bort på grund av missbruk.

– Man ska kunna fira att människor återhämtar sig och visa på det positiva för att skapa en balans mot allt det mörka som missbruk och psykisk ohälsa innebär för alla dessa människor, säger Namu Nambiar.

Våga söka hjälp

28-åriga Anna Olsén har vänt ryggen åt sitt missbruk. I tre och ett halvt år har hon hållit sig borta från narkotika och hon är tacksam.

– Det är jätteskönt att äntligen må bra, säger hon.

Som tonåring började Anna röka cannabis. Nästa steg blev piller och amfetamin. Det var tuffa år då hon inte mådde bra och det blev inte bättre. Till slut fick hon plats på ett behandlingshem och ett nytt liv.

Anna Olsén hamnade i ett narkotikamissbruk i flera år men har nu varit drogfri i tre år.
Anna Olsén hamnade i ett narkotikamissbruk i flera år men har nu varit drogfri i tre år. Bild: Anders Ylander

Anna flyttade tillbaka till Göteborg och hittade ett jobb hon trivs med.

– Jag har själv varit i skiten, väldigt djupt. Ner i kloakerna nästan, kan man säga. Men jag vill visa för folk att det går att bli drogfri, att det går att må bra igen.

Även Mika Haltsonen hoppas att han kan vara inspiration för andra så att de tar steget och söker hjälp. Han är dock medveten att när man mår som sämst kan det vara svårt att förstå att hjälp faktiskt finns att få.

ANNONS

– Många gånger är det så mörkt, det är svart liksom. Men så kommer det någon fin människa någonstans och tänder ett litet ljus. Det kan vara socialtjänsten eller någon gammal bekant som har tagit sig ur det och som sprider ordet. Så det är det viktigaste, att visa att det finns hjälp att få, säger han.

LÄS MER:Patric Snygg hamnade i missbruk efter fotbollskarriären

LÄS MER:Läkarens larm: Unga fast i missbruk av lustgas

LÄS MER:"Jag kommer ändå aldrig att sluta knarka”

ANNONS