Minderårig häktad - efter ett internt gängmord

ANNONS
|

På kvällen den 25 december blev en 19-årig man ihjälskjuten i ett bostadsområde i Biskopsgården. Relativt omgående plockades den nu frihetsberövade tonåringen in för förhör.

Polis och åklagare som arbetar med förundersökningen har, av olika skäl, varit extremt tystlåtna.

Det vilar starka hotbilder över ärendet.

Lockade ut offret

Anklagelserna mot pojken består, enligt GP:s källor, i att han skulle ha lockat ut offret till den plats där han sedan mördades med en serie skott.

Tonåringen är nu skäligen misstänkt, den lägre av två misstankegrader.

Själv nekar han kategoriskt till all typ av medverkan i händelsen.

Utredarna tror inte att brottet har sin bakgrund i konflikten mellan kriminella grupper från de södra respektive norra områdena i stadsdelen.

ANNONS

Tvärtom, den senaste dödsskjutningen förmodas istället handla om en intern uppgörelse mellan falanger på den södra sidan, inom den så kallade Vårvädersligan.

- Det är en teori som vi i alla fall inte kan utesluta, säger vice chefsåklagare Karl-Erik Esbo, som i övrigt hänvisar till yppandeförbundet.

"Synnerliga skäl"

För att häkta en person som är under 18 år krävs det, enligt paragraf 23 i LUL (Lagen om unga lagöverträdare), ”synnerliga skäl”.

- Men de skälen kan anses uppfylla. Det är ett ytterst allvarligt brott vi har att göra med här, betonade rådman Sven Martinger i samband med förhandlingen.

Polis och åklagare har nu en vecka på sig att stärka misstankarna mot tonåringen.

Advokat Lars Salkola var inte imponerad över den bevisbild han fått kika på:

- En så här ung människa ska inte häktas, bara på grund av åklagarens gissningar. Men tanke på att han varit inlåst sedan Annandagen, blir det här ett frihetsberövande på uppemot tio dygn, betonar Salkola.

ANNONS