Mindre oro för våld i skolan

ANNONS
|

Det framgår av en rapport som kommunens stadsledningskontor tagit fram. Rapporten bygger på medarbetarenkäter med skolpersonal som genomförts år 2012 och 2104.

För två år sedan uppgav åtta procent av de anställda i grundskolor, förskolor, grundsärskola och skolbarnomsorg att de ofta kände oro för våld eller hot.

Skillnaden mellan olika stadsdelar var enligt statistiken stor och det fanns då skolor som särskilt utmärkte sig.

I år har den siffran sjunkit till sex procent och variationerna mellan stadsdelarna har minskat.

–De skolor som låg högt 2012 har gjort en hel del åtgärder och systematiskt arbetat med att hantera hot- och våldssituationer och det har gett resultat, säger Katrin Skagert på stadsledningskontoret.

ANNONS

Hon har gått igenom de ärenden där händelser rapporterats som arbetsskador och konstaterat att tre kategorier av situationer dominerar.

• Våld i situationer med utåtagerande elever. Det är inte ovanligt att läraren eller annan personal blir sparkad, biten eller riven.

• När lärare går emellan bråkande elever. Läraren kan då få ta emot slag men det är ofrivilligt från elevens sida. Inte ovanligt att det inträffar, särskilt bland yngre elever, bråk i bambakön.

• I en konfliktsituation där lärare sagt till en elev eller fattat beslut som ogillas.

–Det som upplevs som mest obehagligt är när lärare hotas för att de tillrättavisat eller fattat beslut som elev eller anhörig inte tycker om, säger Katrin Skagert.

Flera anmälningar kan handla om en och samma elev.

–En incident kan ha anmälts av flera personer. Det är inte alltid så men det förekommer. Händelserna rör ofta barn med särskilda behov, förklarar Katrin Skagert.

År 2012 anmäldes 461 arbetsskador och tillbud om hot och våld i grundskolorna i Göteborg . 2013 var antalet 457 och fram till och med juni i år hade det gjorts 192 anmälningar.

Den stadsdel som ligger högst i år är Centrum där 16 procent av skolpersonalen känner oro. Men där var svarsfrekvensen från ett par skolor under 50 procent och resultatet ska därför enligt rapporten tolkas med försiktighet.

ANNONS

I rapporten föreslås en rad åtgärder för att förebygga hot och våldssituationer.

Bland annat föreslås särskilda kompetensinsatser för elevassistenter som arbetar med elever med autism. Vid organisering av verksamheten och planering av lokaler ska hänsyn tas till var hot och våldssituationer kan uppstå.

Rapporten som tillkommit efter en motion av moderaten Kristina Tharing har varit uppe i kommunstyrelsen vid två tillfällen, senast i onsdags, men bordlades. Nu väntas den tas upp på nytt 15 oktober.

Fakta: Hot och våld

Andel skolpersonal i grundskolan som oroar sig för hot och våld 2012 och 2014.

SDF Angered 13 och 7 procent

SDF Lundby 12 och 7

SDF Centrum10 och 16

SDF Majorna-Linne10 och 7

SDF Norra Hisingen 9 och 7

SDF Östra Göteborg7 och 7

SDF Askim-Frölunda-Högsbo 7 och 6

SDF Västra Göteborg 5 och 5

SDF Västra Hisingen 5 och 5

SDF Örgryte-Härlanda 3 och 6

ANNONS