Sveriges kulturminister Parisa Liljestrand (M) och Rozbeh Aslanian (Koalitionen för Kvinna Liv Frihet i Göteborg)
Sveriges kulturminister Parisa Liljestrand (M) och Rozbeh Aslanian (Koalitionen för Kvinna Liv Frihet i Göteborg) Bild: Enes Mehmedagic

Minister i Göteborg – minns iransk kvinnas död

Det är två år sedan Mahsa Jina Amini greps och misshandlades av den iranska moralpolisen. Tre dagar senare dog hon på ett närliggande sjukhus.

ANNONS
|

Hennes död blev gnistan till massdemonstrationer i Iran. Kvinnor tog sig ut på gatorna, tog av sina slöjor, klippte av sig håret och skanderade ”kvinna, liv, frihet”.

Enligt BBC dödades minst 530 demonstranter av den iranska säkerhetstjänsten under det första året efter Aminis död.

Under måndagen organiserade den Göteborgs-baserade organisationen "Koalitionen för Kvinna Liv Frihet" en minnesstund på Gustav Adolfs-torg.

Ett par hundra personer samlades för att lyssna till ett tal av Sveriges kulturminister Parisa Liljestrand (M).

– Jag är här för att jag tycker det är viktigt att visa att regeringen står med det iranska folket i den här kampen, säger hon till GP.

ANNONS

Jina Mahsa Amini var en 22-årig när hon greps av polis i Teheran den 13 september 2022 för att ha ignorerat Irans strikta lagar om att kvinnor ska bära slöja.

Koalitionen för Kvinna Liv Frihets språkrör Rozbeh Aslanian säger till Göteborgs-Posten:

– Det känns jätteviktigt att vara här och lyfta upp alla modiga kvinnor och män som står upp för sin sak, och kräver frihet i Iran. Då är det viktigt att vi som hade turen att hamna i ett land som Sverige att stötta det.

ANNONS