Minnesmästaren Jonas von Essen vinner Postkodmiljonären

Jonas von Essen från Hisings Backa är tvåfaldig världsmästare och trefaldig svensk mästare i minne – och nybliven miljonär. I kvällens avsnitt av Postkodmiljonären svarade han rätt på den 15:e och sista frågan med hjälp av sitt ”minnespalats”, och använde en livlina för att bjuda sin kompis på fest.

ANNONS
|

Jonas von Essen har bland annat memorerat 100 000 decimaler på pi, och har tidigare visat upp sina minnestekniker i både Talang och frågesporten Muren. Efter att ha svarat rätt på 14 av 15 frågor förra veckan var han tillbaka i lördagskvällens avsnitt för att få sista frågan. Han blir den 14:e personen som svarar rätt på alla 15 frågor i Postkodmiljonären och vinner en miljon kronor.

– Det var så kul att få vara med, att få höra alla frågorna och att spela själva spelet hela vägen upp, säger han.

Den sista frågan löd:

Vilken arkitekt ritade de indiska delstaterna Punjabs och Haryanas huvudstad Chandigarh som uppfördes på 1950-talet?

ANNONS

A: Le Corbusier B: Jörn Utzon C: Ralph Erskine D: Oscar Niemeyer

Jonas von Essen hade tre av fyra livlinor kvar, efter att ha använt ”byt fråga” i fredagens avsnitt. Efter ett par sekunders betänketid bestämde han sig för att använda ännu en – ”ring en vän”. Istället för att fråga vännen David om arkitekter frågade Jonas von Essen istället om han är upptagen i helgen. ”Jag funderar på att bjuda in till ett litet kalas”, säger han.

När GP ringer Jonas von Essen efter det förinspelade avsnittet berättar han att han kände sig rätt säker på den sista frågan, samtidigt som han hade två andra livlinor kvar.

– Det kändes som att det var ett gyllene läge att göra någonting, men jag visste inte vad. Jag funderade på om det var värt att inte ställa frågan till David bara för att det kunde bli lite roligt, säger han.

Blir det någon fest?

– Jo, men det blir en liten fest här tror jag, säger han.

Minnestekniken ”minnespalats”

För att komma ihåg saker använder Jonas von Essen sig av så kallade ”minnespalats”. Det innebär att man föreställer sig en fysisk plats man känner till väl, exempelvis en promenadslinga eller ett hus, och ”möblerar” den med bilder som symboliserar det man vill komma ihåg. Till exempel OS-värdstaden Helsingfors som en bastuklädd man i vasen i hallen, eller Le Corbusier som en korpfågel längs med vägen.

ANNONS

– Särskilt de sista frågorna var väldigt svåra, men jag råkade kunna dem. Jag är nöjd att jag lyckades fiska upp alla svaren ur mitt minnespalats, säger han.

För att vara med i Postkodmiljonären måste man plugga, berättar Jonas von Essen, men det kan vara svårt att veta precis vad som är värt att spara i minnespalatset. På sistone har han fastnat för just frågesport, då gärna i form av pubquiz, för att memorera fler allmänfakta.

– Jag har utsatts för mycket frågesportsfrågor och om det är svar jag inte kan har jag såklart lagt de på minnet, säger han.

Förutom att fortsätta sprida kunskap om minnesteknikerna och att köpa nya strumpor har han ännu inga stora planer för vad han ska göra med miljonen.

– Jag har inte direkt några dyra vanor. Allt jag tycker om att göra är liksom gratis, som att spela frågesport, säger han.

LÄS MER:​Fantasi är nyckeln till minnesframgången för Jonas

LÄS MER:Uppesittarkvällen räddar föreningslivets ekonomi

LÄS MER:Trio blottlägger hjärnans mysterier

ANNONS