Haveri på Ocean Bus – fick bogseras i land

Amfibiebussen Ocean Bus fick problem och drev fritt i älven vid Älvsborgsbron på lördagen. Både kustbevakning och räddningstjänst larmades till platsen. Båten bärgades till en närliggande brygga och resenärerna kunde evakueras.

ANNONS
|

På lördagseftermiddagen fick amfibiebussen Ocean Bus plötsligt problem och tappade motorkraften. Inledningsvis uppgav räddningstjänsten att bussen gick på grund, men tog senare tillbaka dessa uppgifter.

– De hade tappat motorkraft och ankrat upp precis 15 meter från land, säger Mats Gränsmark, larm och ledningsoperatör på räddningstjänsten.

Enligt räddningstjänsten hamnade inga passagerare i vattnet och det finns inga uppgifter om några personskador. Strax innan klockan 16 meddelade räddningstjänsten att bussen bogserats till land intill Stenaterminalen.

– Alla tog på sig flytvästar i tidigt skede. Sen bogserades den lugnt och sansat till en lämplig brygga. Alla som har varit ombord är i land nu, säger Mats Gränsmark.

ANNONS

Propellern slutade snurra

Oskar Sjölund på Ocean Bus i Göteborg beskriver situationen ombord bussen som lugn, och att de följt sina säkerhetsrutiner. Han förklarar att det inte ska ha rört sig om något motorhaveri, utan en koppling som gått sönder.

– Det började med att den tappade den marina drivningen och propellern slutade snurra. Därefter kastar vi enligt våra nödprocedurer ankaret, säger han.

Efter att bussen bogserats till företagets sjösättningsramp kunde den åka på land för egen motor, berättar han.

Vittne: ”Började sjunka”

Linus Blomstrand blev vittne till händelseförloppet. Han uppfattade det som att båten höll på att sjunka.

– Den fick stopp under själva bron och började driva. Vi såg att den började sjunka och att den tog in vatten, säger han.

– Föraren på båten fick i ett ankare så att den inte drev in mot land.

Räddningstjänsten har dock inga uppgifter om att båten började ta in vatten i samband med händelsen.

Även Oskar Sjölund på Ocean Bus berättar att båten aldrig var på väg att sjunka och att det inte fanns någon fara för passagerarna.

– Vi har inte varit nära att drunkna eller att gå till botten, säger han.

LÄS MER:Här åker turistbussen i plurret – med mening

LÄS MER:Ny busslinje – snart på Göta Älv

ANNONS