Några av de från Ahmadiyya muslimska ungdomsförbundet som var med och städade på nyårsdagens morgon. Här på Götaplatsen.
Några av de från Ahmadiyya muslimska ungdomsförbundet som var med och städade på nyårsdagens morgon. Här på Götaplatsen. Bild: Privat

Muslimskt förbund städade upp i stan

Ahmadiyya muslimska ungdomsförbundet har gjort det till en tradition att göra Göteborg lite renare på nyårsdagens morgon.
I år var inget undantag.
– Att man städar tillsammans på gatorna i det land man älskar – det ger en gemenskap, säger Mansoor Ahmed.

ANNONS
|

Redan kvart i sju på nyårsdagens morgon sammanstrålade församlingsmedlemmarna i Nasirmoskén på Högsbohöjd. Moskén, som var Sveriges första, tillhör Ahmadiyya muslimska samfundet, vars ungdomsavdelning skapat en egen nyårstradition: Sedan 2009 ger de sig ut i centrala Göteborg för att städa upp efter nyårsnattens festande.

– Det var väldigt mycket fyrverkeripjäser och smällare den här gången. Det kändes som mer skräp än förra året. Och en del flaskor och sånt var det också, men inte så mycket, säger Mansoor Ahmad som är informationsansvarig för församlingen.

Dagen inleddes dock med en morgonbön i moskén 06.45. Därefter en gemensam frukost, och sedan begav sig de omkring 30 medlemmarna ner mot stan för att göra sin årliga plikt. Efter en och en halv timme var de klara – och både Heden och Götaplatsen var rensad från skräp.

ANNONS

– Det här är en tradition och ett bra sätt för våra ungdomar att engagera sig och göra lite samhällsnytta. Sedan lär ju islam om det här med renlighet, både rent hygienmässigt, men också att man ska ha det rent i hemmet och i sin omgivning. Så det har ett andligt perspektiv också, säger Mansoor Ahmad.

Vill hålla landet de älskar rent

Många av de som deltog i nyårsstädningen var barn och unga. Och för Ahmad Mansoor är det morgonpigga initiativet ett perfekt sätt att börja det nya året.

– Man börjar ju med en god gärning. Sedan är det ett bra sätt att kunna ge sitt samhälle kärlek. Att man städar tillsammans på gatorna i det land man älskar – det ger en gemenskap, säger han.

Med undantag för två år under pandemin så har församlingen städat varje nyårsmorgon sedan 2009. Och de har inga planer på att sluta.

– Det är en tradition vi vill bibehålla och föra vidare till nästa generation. Vi hade barn i sju, åtta års-åldern som var med och de tyckte det var jätteroligt. De gick där med en pinne i handen och plockade skräp. Så då har man ju fört vidare lite i alla fall till nästa generation.

ANNONS