Närakuten blir kvar vid Östra sjukhuset ett år till

Förra sommaren blev det en strid om närakutens framtid, när finansieringen drogs in.
Nu står det klart att den blir kvar vid Östra sjukhuset även nästa år – och ytterligare en närakut kan komma att öppna i Mölndal.

ANNONS
|

I snitt var fjärde patient som söker till den ordinarie vuxenakuten på Östra sjukhuset hamnar i stället på närakuten intill. Satsningen som nu funnits i fem år har inneburit en betydande avlastning för akutmottagningarna, då patienter med lindrigare besvär kunnat hänvisas vidare, menar ansvariga.

Nu har Sahlgrenska universitetssjukhusets styrelse beslutat att man vill ha kvar närakuten i åtminstone ett år till.

– Det är ett mycket positivt beslut för patienterna i Göteborg. Vi har sett hur väntetiden för att få träffa en läkare har minskat både för de som behöver vård på sjukhusets akutmottagningar och de som hänvisas till närakuten, säger Gustaf Josefson (M), ordförande för Sahlgrenska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Ses som praktiskt sätt att ge folk vård

Samtidigt har upplägget med närakuter tidigare fått kritik, då vissa menat att patienterna snarare borde tas omhand i den ordinarie strukturen för primärvården. Bland annat den kritiken ligger bakom att övriga närakuter som funnits i Västra Götalandsregionen har avvecklats.

Efter en politisk strid förra sommaren finns dock Närakuten vid Östra sjukhuset kvar, i väntan på att systemet med jourcentraler byggs ut. Detta då finansieringen tagits över lokalt i stället för att som tidigare vara en del av ett regionövergripande pilotprojekt.

– På sjukhuset har man ibland synpunkter på att folk söker på fel vårdnivå, men göteborgarna kommer till akuten för att de har förtroende för akuten. Då tycker jag att det är rimligt att man tar hand om patienterna först och pratar om vårdnivå sedan. Det här är ett praktiskt sätt att lösa den uppgiften och se till att folk får vård, säger Cecilia Dalman Eek (S), vice ordförande i Sahlgrenskas styrelse.

Närakut vid Mölndals sjukhus diskuteras

I stället för att närakuterna helt försvinner kan det nu bli tal om att öppna en ny. Saken diskuteras åtminstone politiskt, även om något beslut inte har tagits.

– Jag skulle gärna vilja se samma lösning vid akuten i Mölndal. Det skulle vara jättebra för patienterna men också för personalen, som upplever en frustration över situationen där, säger Cecilia Dalman Eek (S).

ANNONS

Fakta: Närakuten vid Östra sjukhuset

Närakuten vid Östra sjukhuset bemannas av medarbetare från Närhälsan, som driver de ordinarie regionägda vårdcentralerna i Västra Götaland. Patienterna kan bland annat få hjälp med luftvägsinfektioner och mindre sårskador, eller enkla frakturer hos barn som behöver gipsas.

Utöver den hjälp patienterna normalt sett kan få på en vårdcentral finns också större möjlighet till exempelvis röntgenundersökningar och akuta provanalyser, tack vare närheten till sjukhuset.

Källa: Sahlgrenska universitetssjukhuset

ANNONS