Mattias Dalshage köpte första hummern.
Mattias Dalshage köpte första hummern.

Nickade ja till 102 000 kronor

ANNONS
|

– Jag ville köpa den till nästan vilket pris som helst. Först är alltid först. Det är lite av prestige. Förra året bjöd jag ända upp till 34 000 kilot, sade en nöjd Mattias efter att ha ropat in det första svarta guldet.

31-åringen hade först tänkt att bli ICA-handlare, men sadlade om till fisk för fem år sedan. Nu äger han sju butiker, bland andra GNS Delikatess på Öckerö.

Men mest fisk säljer han till Coops stormarknad i Lund, dit också den svindyra hummern ska exporteras.

Ska ha en egen auktion

– Tanken är att ha en egen auktion på den hummern inför helgen. Alla intäkter går oavkortat till Barncancerfonden, om de vill ha pengarna, förstås, säger han.

ANNONS

– Vi kokar hummern i morgon och sen kan den ligga i tre fyra dar till.

Alternativet är att förvara humrar i sump och mata dem med makrill (ej sill). Då håller de sig fina i upp till två tre veckor, enligt Mattias.

Efter rekordpriset på tisdagsmorgonen såldes omkring 70-talet lådor med humrar i varierande storlekar för mer normala priser, mellan 500 till1000 kronor kilot.

Låda nummer två gick till Jonas Wickstrand från Öckerö för 600 kronor kilot. Det innebar 6,4 kilo hummer, vilket var 12-14 stycken i normala portionsstorlekar.

För kunderna blir då priset efter avgifter, skatter och omkostnader runt tusenlappen per kilo.

Lådorna lottas ut

Att få köpa årets första hummer är viktigt och därför lottas lådorna ut från de båtar som levererat hummer. I år föll lotten på Varberg 18 från Bua i norra Halland med Anders Fabricius som ägare.

Han lämnade bara en låda, med enkiloshanen. Inga fler kröp in i de 16 tinorna som låg ute i tolv timmar.

– Det känns inte klokt, nästan lite löjligt, säger han om rekordsumman.

– Jag brukar skicka allt jag får till fiskeauktionen med lastbil från Bua, berättade den 46-årige hallänningen.

Men pengarna kommer väl till pass, även om summan krymper rejält efter avgifter, skatter och hälften till kompisen. I våras packade motorn ihop så att han var tvungen att köpa en ny.

ANNONS

– Pengarna räcker ungefär till vad jag har lagt ut för den. Man kan säga att jag rättar till kontot, likviditeten ökar, säger Fabricius som också varit ålafiskare och trålat en del.

Omskriven även förra året

Familjen Fabricius blev omskriven också under förra året. Då var Anders pappa ute med Anders son David, då elva år. Farfar föll över bord och David lyckades hålla fast honom i armen under två timmar. Han vinkade förtvivlad till andra båtar som for förbi. När han inte orkade längre tvingades David se sin farfar sjunka till botten.

– Det var i augusti och man blir snabbt avkyld. Men havet ger och havet tar, summerar Anders tragedin.

ANNONS