Nu återvänder valen till lekplatsen Plikta i Slottsskogen

Plikta får tillbaka sin val och i påsk ska det gå att leka på den igen. Efter flera förödande bränder och misstänkt skadegörelse ska valen nu vara mer brandtålig – och bevakas av vakter på natten.

ANNONS
|

Valen är tillbaka på lekplatsen Plikta i Slottsskogen. Än så länge är det bara en byggarbetsplats, men snart är den redo för lek igen.

Lekplatsens populära val, inspirerad av Malmska valen på Naturhistoriska museet ett stenkast bort, har haft några svåra år. I slutet av 2018 brann den ned, byggdes upp igen för att sedan återigen totalförstöras av en nattlig brand i september.

Polisen misstänkte skadegörelse, men någon misstänkt hittades aldrig.

– Det är så enkelt att den här valen inte börjar brinna av sig själv. Det är ingen olyckshändelse helt enkelt, sa polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler då.

Valen var saknad. Carina Krantz Rönnqvist, enhetschef för Slottsskogen, berättar att park- och naturförvaltningen har fått in flera brev från barn som undrar när den kommer tillbaka.

ANNONS

– Det har varit en lång väntan och längtan efter den nya valen, det ska bli väldigt kul att kunna erbjuda den igen, säger hon.

Dansk val ska vaktas på natten

Den nya valen är dansk, eller åtminstone tillverkad i Danmark, och ska se exakt likadan ut som den senaste.

För att undvika att den nya valen går samma öde till mötes som de tidigare ska vakter bevaka lekplatsen på nätterna.

– Vi kommer att förstärka den bevakning som finns nattetid på grund av det som har hänt. Vi har diskuterat kameror men kommit fram till att det känns som för mycket, säger Per Åberg, förvaltare för Slottsskogen, som nu hoppas att lekplatsen slipper fler bränder.

Dessutom är valens trä impregnerat och målat med en tåligare färg för att stå emot brand bättre. Platsen ska också vara mer upplyst.

Carina Krantz Rönnqvist räknar med att man ska kunna leka på valen igen på långfredagen, fredag 15 april. Onsdagen därefter, 20 april, klockan 14.00 invigs även valen på riktigt, med djurbesök från Slottsskogens djurpark.

LÄS MER:Valen i Plikta nedbrunnen – igen

LÄS MER:Efter branden – valen i Plikta ska byggas upp igen

LÄS MER:Utomhusbion ska locka 10 000 till Slottsskogen i juli 2022

ANNONS