Nu lanseras soproboten

ANNONS
|

Projektet drog igång i dagarna och är tänkt att förbättra framtidens transportlösningar. Mittuniversitet, Penn State i USA och Chalmers är de universitet som tillsammans kommer att ta fram den nya roboten.

– Vår roll är att få roboten att koordinera ordentligt. Elva studenter på masterutbildningen kommer under denna termin att jobba med det här och i vår kommer nya studenter som fortsätter arbetet, säger Petter Falkman.

Volvokoncernen står för finansieringen av projektet och roboten kommer att testas på Renovas fordon i Göteborg.

ANNONS

– Det handlar inte om några stora summor och vi har inget intresse av att producera dessa robotar i framtiden. Vi gör det för att lära oss mer om hur de fungerar och hur vi kan jobba med dem i framtiden, säger Per-Martin Johansson, informatör på Volvokoncernen.

Soproboten kommer att stå klar i juni nästa år och utvecklingen går allt snabbare.

– Jag tror att tekniken för att ersätta flera tunga jobb med robotar kommer att finnas inom några år, sen återstår det att se om samhället är redo. Det tog ett tag innan folk vande sig vid robotgräsklipparen och så lär det vara i framtiden också, säger Petter Falkman.

Och ni som är rädda för att robotarna ska ta era jobb i framtiden kan vara lugna.

– Nej, jag tror inte att robotarna kommer att påverka arbetsmarknaden, då det i stället utvecklas nya arbetsuppgifter som till exempel underhåll för robotarna, säger Petter Falkman.

ANNONS

ANNONS