Nu rullar julklappsvagnen i Göteborg – ökat behov av hjälp i år

På lördagen var det dags för den årliga julklappsvagnen att rulla runt på Göteborgs gator, och samla in julklappar till barn som lever i fattigdom. Bland årets ambassadörer finns bland annat göteborgska influencern Alice Stenlöf och kocken Dante Zia.
– Det känns jättefint och ärofyllt att få vara här, säger Alice Stenlöf.

ANNONS
LocationGöteborg|
|

Det är en isande kyla som möter en utanför dörren. Överallt är det dunjackor, tjocka mössor och vantar som trängs på gatorna. Trots de åtta minusgraderna och dubbla strumporna så är Drottningtorget dock fyllt med värme. Stadsmissionen står under ett tält och delar ut värmande glögg till förbipasserande och på Hotell Eggers balkong står en kör och sjunger julsånger.

– Det finns ju väldigt många som lever i en ekonomisk fattigdom i Göteborg idag. Utifrån hur det ser ut med inflationen och kostnadsökningarna så är det extra kännbart för många familjer i år, säger Catarina Dunghed, områdeschef för Stadsmissionen, som är den organisation ihop med Ringlinjen som arrangerar Julklappsvagnen.

ANNONS

Allt fler behöver hjälp

Stadsmissionen har den senaste tiden märkt av ett ökat tryck i form av att fler ringer och ber om hjälp.

– Många är ju förtvivlade över att de inte kan köpa varken julmat eller julklappar, säger Dunghed.

Vagnen lämnade Drottningtorget prick klockan elva och stämningen ombord var kokande. Årets ambassadörer är radioprofilen Assia Dahir, Thomas Ravelli, Dante Zia, Erika Johansson, Mustafa Mohamed, GP:s egna Kalle Berg, Erik Ekstrand och influencern Alice Stenlöf.

Göteborgsbördiga Stenlöf är med för första gången.

– Det kändes bara så rätt att vara med och äntligen hade jag en lucka i schemat. Det känns ärofyllt, säger hon.

Framme vid chauffören står Thomas Ravelli och Erik Ekstrand och vinkar till folket de passerar.

– Det här är viktigt för att påminna om att det finns folk på riktigt som inte har råd med julklappar, säger Erik Ekstrand, tv-profil.

Många barn mötte upp

I höjd med Älvsborgsgatan i Majorna står det tjockt med folk och tar emot vagnen. Jenny Elheim på Stadsmissionen utbrister:

– Det här måste vara rekord!!

Ambassadörerna hinner knappt gå av innan barn och vuxna kommer fram och lämnar julklappar. Alicia Börling var snabbt framme och lämnade över en stor leksak i rosa och lila färger.

ANNONS
Influencern Alice Stenlöf från Göteborg är en av ambassadörerna för Julklappsvagnen som arrangeras av Stadsmissionen. Barn och vuxna samlades i Majorna för att skänka julklappar till fattaiga barnfamiljer.
Alicia Börling och mamma Sophie skänker julklappar till Alice Stenlöf. Bild: Henrik Jansson

– Det är en älva med en enhörning, säger hon.

Tror du barnen som kommer få den blir glada?

– Ja, svarar hon självsäkert och tycker det känns bra i magen att ge något till andra.

Några som också lämnat julklappar är syskonen Axel och Hedvig Schaffer.

– Vi har lämnat en nalle, lego och bok, säger Hedvig.

Initiativet kring Julklappsvagnen har funnits sedan 2015. Mellan 24 november och 10 december samlar Stadsmissionen även in julklappar i alla deras butiker i stan.

– Kan man göra något som gör lite nytta, så tycker jag att man ska göra det, säger kocken och kokboksförfattaren Dante Zia som dagen till ära klätt upp sig som en ren.

Vid Julklappsvagnens slutstation kan Jennie Elheim, Insamlingschef på Stadsmissionen konstatera att intresset har varit extra stort i år för att besöka någon av vagnens stopp.

– Det har varit så mycket folk på hållplatserna och vi har lyckats samla in så många julklappar så vi är nöjda med dagen.

LÄS MER:Här är kändisarna som åker med julklappsvagnen i år

LÄS MER:Julklappsvagnen tillbaka igen

LÄS MER:Var fattig i fem år – nu vill han hjälpa andra

LÄS MER:Julens överflöd finns inte för alla

ANNONS