Ny bedrägerimetod i Göteborg: qr-kod hittades på gatan

Edit Gränge verkade ha hittat 100 000 kronor i bitcoin på gatan. I plastfickan låg en qr-kod. Det visade sig vara ett försök till bedrägerier – som nyligen spridit sig till Göteborg.

ANNONS
|

Över 100 000 kronor i kryptovalutan bitcoin, ett kvitto och en qr-kod. Det var vad som låg i en plastficka som 18-åriga Edit Gränge hittade vid Skanstorget under onsdagen.

– Det låg på ett elskåp, det var så jag hittade den. Det såg ut som att någon hade glömt den där.

På kvittot stod att det fanns 10 864 euro, ungefär 120 000 svenska kronor, insatt på bitcoinkontot. På lappen stod en uppmaning om att skanna en qr-kod för att komma åt pengarna. För att ta ut pengar skulle en inbetalning på tre procent av summan på kontot krävas, i det här fallet alltså ungefär 3 600 kronor.

ANNONS

Edit tyckte de kändes konstigt, och ringde sin pappa för att berätta om fyndet.

– Då sa han ”skanna inte den, det har varit i Malmö också. Det är bedrägerier”, berättar hon.

Inte setts i Göteborg tidigare

Under sommaren hittades liknande lappar i den skånska staden, något som Sydsvenskan rapporterat om. Lapparna har även hittats i Stockholm, enligt Sveriges Radio, och polisen där menar att det kan handla om ett nytt tillvägagångssätt för bedrägerier.

Alexander McQueen, biträdande chef vid bedrägerisektionen i polisregion Väst, säger att tillvägagångssättet inte är något de har uppmärksammat i Göteborgsområdet innan, men att det sannolikt handlar om ett bedrägeri och försök att komma över bank-eller personuppgifter.

Användandet av kryptovaluta för bedrägerier och penningtvättbrott är inte heller något nytt för polisen.

– Bedrägerier där det handlar om bitcoin eller annan kryptovaluta, antingen för att tvätta pengar eller för att vilseleda människor, är vanligt och det är något vi jobbar mycket med, säger han.

”Släng den i soptunnan”

Edit Gränge berättar att lapparna såg äkta ut, bland annat med en holografisk stämpel som skulle verifiera lappens äkthet. Men något kändes fel.

– Det kändes lite lurt. Här var 100 000 på en lapp på gatan, perfekt lagd som om någon hade glömt den. Jag hade nog hållit väldigt hårt i en sån lapp, säger hon.

ANNONS

Hon tog med sig lappen så att ingen annan skulle plocka upp den och falla för bedrägeriet, berättar hon.

Det är precis vad man ska göra om man hittar en liknande lapp, menar Alexander McQueen vid polisen.

– Jag tycker man ska slänga den i soptunnan, säger han och fortsätter:

– När det bara är en papperslapp och inte ett konkret brottsupplägg är det intressant för oss men lite för lite för att göra en polisanmälan. Jag tycker man ska göra sig av med den för att förhindra att någon annan vilseleds.

LÄS MER:Nya spår efter försvunna ”kryptodrottningen” Ruja Ignatova

LÄS MER:Hans lurades på 1,5 miljoner – på Blocket

LÄS MER:Musikbutiken MUG utsatt för bluff på Facebook

ANNONS