"Det får inte ske". Tobias Björk (M), ordförande i sociala utskottet i Örgryte-Härlanda reagerar mot att hans stadsdel köpt skyddat boende i ett svartbygge.
"Det får inte ske". Tobias Björk (M), ordförande i sociala utskottet i Örgryte-Härlanda reagerar mot att hans stadsdel köpt skyddat boende i ett svartbygge. Bild: Jarl Silander

Örgryte "rundade" reglerna för skyddat boende

En kvinna och hennes lilla barn hystes in i ett garage där ingen får bo. För detta ”skyddade boende” betalade Örgryte-Härlanda en halv miljon kronor till ett företag som kommunen klassat som oseriöst.
– Det får inte ske. Jag blir djupt oroad av att läsa detta, säger Tobias Björk (M), ordförande i stadsdelsnämndens sociala utskott.

ANNONS
LocationGöteborg|
|

Tobias Björk har läst GP:s artikel om huset på Frejagatan i Mölndal där den socialtjänst han ansvarar för under större delen av 2019 köpt ”skyddat boende” i ett garage. Detta tillhör en bostadsrättsförening som Mölndals kommun i tio år försökt få att upphöra med sina svartbyggen, och sluta med att inhysa folk i icke-godkända lokaler.

LÄS MER:Kvinna fick skyddat boende i svartbyggt garage

Björk uppger att placeringen av kvinnan har varit uppe i det sociala utskottet, men säger sig behöva flera dagar för att gå igenom underlagen innan han kan svara på några mer detaljerade frågor om placeringen.

Han har begärt av stadsdelsdirektören att vid måndagens möte med stadsdelsnämndens presidium få en redogörelse för vad som hänt i ärendet. Redogörelsen ska också omfatta en beskrivning av vad stadsdelsförvaltningen gör för att framöver följa kommunens regler för placering av behövande i skyddade boenden.

ANNONS

LÄS MER:Här har svarta lägenheter sålts – i ombyggda villor

Dessa placeringar skall, för hela staden, göras av en central enhet kallad Spink – Samlad placerings- och inköpsfunktion i Göteborgs stad.

"Rundar oss i väldigt hög grad"

Denna har inte använts när den aktuella kvinnan och hennes barn placerades i garaget i Mölndal.

– Örgryte-Härlanda rundar oss i väldigt hög grad. De ringer och bokar utan att använda oss, säger Alexandra Johansson, ansvarig tjänsteman hos den centrala kommunenheten Spink.

Enheten har funnits sedan mars 2018 och har uppmärksammat att ”väldigt många” av Örgryte-Härlandas placeringar inte har gått genom Spink, säger Alexandra Johansson.

För garageboendet i Mölndal har Örgryte-Härlanda betalat 476 638 kronor till företaget Elfström & Co AB.

Detta företag har i praktiken varit stoppat sedan november 2018 hos kommunens placeringsenhet, Spink.

– De drev ett skyddat boende i centrala Göteborg, där de också tog emot klienter från andra målgrupper. Det innebar en jättestor risk att klienterna skulle röjas. Vi ansåg att kompetensen saknades, och tog ett omedelbart beslut att vi inte kunde använda dem längre, säger Alexandra Johansson.

Ex-advokaten skötte placeringarna

Boendet i centrala Göteborg representerades 2018 av Mats Olausson.

– Det var bara han vi hade kontakt med. Han var placeringsmottagare, säger Alexandra Johansson.

Mats Olausson har också varit företrädare för Elfström & Co AB i samband med Mölndalsgaraget.

ANNONS

Den före detta advokaten hade fram till 30 oktober i fjol näringsförbud efter en dom på fem års fängelse för bland annat grovt skattebrott.

– Det känns verkligen jättepinsamt för Göteborgs stad att man placerat en kvinna med barn i ett garage. Vi har väldigt många alternativ som skulle passat så mycket bättre, säger Alexandra Johansson.

Påstår sig ha stor personalstyrka

Enligt Elfström & Co's webbplats består personalgruppen i deras skyddade boenden ”bland annat av socionomer, familjebehandlare och behandlingsassistenter samt personal med god erfarenhet inom vård och omsorg”.

När GP talar med bolagets styrelseledamot Anders Friberg säger han dock att ”det är väl bara en person som arbetar i företaget. Han heter Mats Olausson.”

Politikern som är högst ansvarig för socialtjänsten i Örgryte-Härlanda, Tobias Björk, säger sig vara djupt oroad och inte glad att läsa om stadsdelens placering i Mölndalsgaraget.

Vad beror det på att Örgryte-Härlanda sticker ut i Göteborg som den stadsdel som oftast ”rundar” placeringsreglerna?

– Vi har nog ”rundat” mer än andra, men jag kan inte säga varför det har blivit så, säger Tobias Björk (M).

Kan personalflykten från stadsdelens socialtjänst ha spelat in?

– Jag vill egentligen inte gå in på den diskussionen. Personalomsättningen generellt har inte varit exceptionellt hög inom vår socialtjänst, säger Tobias Björk.

ANNONS
I en industrifastighet i Kungsbacka har Elfström & Co sin postadress, liksom ett fastighetsbolag som erbjuder boenden till kommuner. Ingen öppnar vid GP:s besök.
I en industrifastighet i Kungsbacka har Elfström & Co sin postadress, liksom ett fastighetsbolag som erbjuder boenden till kommuner. Ingen öppnar vid GP:s besök. Bild: Per Sydvik

GP har gjort upprepade försök att nå Mats Olausson, bland annat genom besök i den industrifastighet i Kungsbacka där Elfström & Co AB har sin postadress. I den aktuella lokalen finns också ett fastighetsbolag, som marknadsför boenden. Ingen öppnar dörren.

På det telefonnummer som Mats Olausson uppgivit i sina kontakter med kommunen, svarar en släkting till honom, och uppger sig representera ett tredje företag: ”Elfhem skyddade boenden”.

– Vi har gått över i Elfhem numera. Jag vet inte var Mats Olausson finns, och vi har inget att säga till er. Det är ingen idé att du ringer igen, säger mannen innan han lägger på luren.

ANNONS