Samtidigt som antalet halkrelaterade olyckor ökar är läget ansträngt på stadens akutmottagningar.
Samtidigt som antalet halkrelaterade olyckor ökar är läget ansträngt på stadens akutmottagningar. Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT

Överläkare varnar för halka: ”Många yngre som ramlar”

December har varit kallare än vanligt – och på stadens gator och torg trängs nu fotgängare och cyklister med is och snö. Samtidigt är läget på Sahlgrenskas akutmottagningar ansträngt.
– Sju personer halkade omkull på en dag, säger Elisabeth Nordangård, som säljer granar på Masthuggstorget.

ANNONS
|

Göteborg har varit snötäckt i över en vecka. I samband med det kalla vädret har de isiga vägarna ställt till med problem för både fotgängare och cyklister. Nu vill Magnus Karlsson, överläkare för ortopeden på Mölndals sjukhus, varna för halkan.

– I början av halksäsongen är det alltid fler olyckor, men det är mer än vanligt i år. Det har ökat ännu mer de senaste dagarna, säger han.

På Masthuggstorget har flera personer halkat under de senaste dygnen. Granförsäljaren Elisabeth Nordangård är kritisk till stadens hantering av vinterväglaget.

– Jag står ju här i flera timmar, från morgon till kväll, och i går var det verkligen blixthalt. Sju personer halkade omkull på en dag, berättar hon.

ANNONS

Tvingas skjuta upp operationer

Samtidigt som hon pratade i telefon med Trafikkontoret om situationen halkade en ung kille framför henne.

– Det är helt vansinnigt att det ska vara så på ett offentligt torg. Det är så onödigt bara, jag blir förvånad. Varför kan de inte bara skicka hit någon med en hink? fortsätter hon.

Samtidigt råder platsbrist på Sahlgrenskas akutmottagningar. GP har tidigare rapporterat om hur patienter blir kvar i flera dygn i väntan på en vårdplats.

– Det är väldigt ansträngt nu faktiskt, väntetiderna är extrema. Vi har så ont om vårdplatser att vi knappt har plats för de patienter som kommer, många får ligga kvar på akuten. Det går också ut över de patienter som skulle opereras. Vi får skjuta upp flera av dem, det finns helt enkelt inte sängplatser, säger Magnus Karlsson.

Yngre överrepresenterade

Nu vill han uppmana göteborgarna att vara försiktiga ute på gatorna.

Magnus Karlsson är överläkare för ortopeden på Mölndals sjukhus. Han berättar att antalet halkrelaterade olyckor har varit fler än vanligt i år.
Magnus Karlsson är överläkare för ortopeden på Mölndals sjukhus. Han berättar att antalet halkrelaterade olyckor har varit fler än vanligt i år. Bild: Sahlgrenska Universitetssjukhuset

– Man kan till exempel ha broddar eller skor som klarar halt underlag och cyklister tycker jag ska ha dubbdäck. Men det viktigaste är att vara försiktig och tänka sig för.

Bland dem som kommer in till akutmottagningarna med halkrelaterade olyckor är yngre personer överrepresenterade.

– De äldre är lite försiktiga tror jag. Jag kan tänka mig att de yngre inte tror att de ska ramla, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Sahlgrenska om läget på akuten inför jul och nyår

LÄS MER:Därför är det så kallt

LÄS MER:Läget på Sahlgrenskas akut anmäls – beskrivs som värre än någonsin

ANNONS