Topotek1 - Landskapsgruppens bild av Jubileumsparken i Frihamnen i framtiden.
Topotek1 - Landskapsgruppens bild av Jubileumsparken i Frihamnen i framtiden.

Planerna för Jubileumsparken växer fram

På torsdagen presenterades planerna för hur Jubileumsparken i Frihamnen ska fortsätta att växa till 2021 och framöver. Och det var tre väldigt olika förslag som visades upp på Stadstriennalen på Bokmässan.

ANNONS
|

Jubileumsparken i Frihamnen fortsätter att växa och utvecklas. Redan nu finns bastu, flytande simbassäng, seglarskola, sandstrand och mycket mer. Men arbetet fortsätter och nu har tre arkitektteam, som tagit sig an uppdraget om vad som bör göras med området, presenterat sina förslag.

Och det var tre förslag med egna ingångsvinklar.

– De är ganska olika och det ska bli intressant i och med att vi ska jobba vidare med alla tre. De tillför olika saker och det är i processen vi skapar det riktigt goda resultatet. Därför tror jag att det är bra att de är olika från början, säger Björn Siesjö, stadsarkitekt.

ANNONS

Projektledaren för Jubileumsparken Amelie Sandow på park- och naturförvaltningen fyller i:

– Olikheten i förslagen var vår målsättning från dag ett så det känns som om vi har lyckats. Sedan ska de tre förslagen smältas samman till ett om man förenklar det, säger hon.

Sverigebaserade teamet Spridd, Lovely Landskap och Studio Elin Strand fokuserade på vikten av integration med övriga staden genom starka fysiska förbindelser i området. De föreslår bland annat en tydlig avgränsning av parken samt förbindelser i olika plan, bland annat till Kvilleområdet.

– De trycker väldigt mycket på de sociala aspekterna bland annat genom att binda samman Frihamnen med staden runt omkring. Det är inte helt enkelt med tanke på de starka barriärer som finns i dagsläget med Lundbyleden, hamnbanan och bron över älven. Deras målsättning har varit att överbrygga dessa barriärer, säger Amelie Sandow.

Berlinbaserade teamet Atelier Le Balto och göteborgska Mareld vill ta tillvara på de historiska traditionerna i området och integrera dessa med urban grönska i olika nivåer. De vill också lyfta fram befintligt växt- och djurliv i sitt ekosystem.

– De utgår mycket från platsens karaktär och utseende och försöker bygga vidare på det, säger Amelie Sandow.

ANNONS

Det tredje teamet, som också är Berlin- och Göteborgsbaserat, Topotek1 – Landskapsgruppen vill se en storskalig robust park med en uppvärmd simbassäng i en av hamnbassängerna och Kajskjul 113 föreslås som ett väderskyddat offentligt rum i parken som kan utnyttjas på olika sätt.

– De vill skapa Jubileumsparken, en park som är värdig namnet. De jämför parken med ett museum eller en teater som kanske ska kunna byta skepnad, säger Amelie Sandow.

Hur kommer då arbetet att gå vidare?

– Vi kommer att sätta oss ner i arbetsgruppen där Älvstranden AB, Park- och naturförvaltningen och Stadsbyggnadskontoret ingår och gå igenom förslagen i detalj. Sedan är tanken att vi ska ta de mest relevanta delarna av förslagen och ta fram ett staden gemensamt förslag. Detta kan ligga till grund för detaljplanearbetet och de delar som ska genomföras fram till 2021, säger Amelie Sandow. Även Göteborgarna ska kunna vara delaktiga i den processen, säger hon.

Tanken är att det sammanvägda förslaget ska tas fram under sen höst för att sedan inleda någon form av dialogprocess kring förslaget. Under den tiden kommer också förslaget att behandlas av politikerna i Göteborg.

Hur ser det ut med finansiering?

ANNONS

– Vi har räknat på en schablonkostnad för den gröna parken på cirka 5 000 kronor per kvadratmeter, vilket får anses som normalt för en nyanlagd stadspark. Om detta stämmer får vi utvärdera när vi mer noggrant har tittat på förslagen utifrån både genomförandet och driften av parken, säger hon.

ANNONS