Polisen inför Prideparaden: Vi känner oss trygga

Pridefestivalen i Göteborg är i full gång och runt om i stan syns färgglada flaggor. På lördagen har det blivit dags för den stora Prideparaden – och några som kommer att följa manifestationen på nära håll är polisen.
– Det finns ingen konkret hotbild kommande dagar, säger Leif Wetterskog, polisinsatschef.

ANNONS
|

På måndagen den 5 juni drog festivalen West Pride i Göteborg i gång. På torsdagen var invigningen av Pride Park och på lördagen har det blivit dags för den årliga Prideparaden.

Polisinsatschefen Leif Wetterskog har jobbat som insatschef i tio till tolv år och har arbetat under West Pride vid flera tillfällen. Han är den som leder insatsen på plats, och han berättar att polisen har en tät dialog med arrangören om säkerheten.

– Det är många människor som ska mötas på en liten yta och det gör att vi får ta höjd, dels för den omvärldsanalys vi har, dels för hur arrangören upplever det och känner under hela veckan, säger Wetterskog och fortsätter:

ANNONS

– Vi ser också över om arrangören själva kan hantera vissa situationer. Det handlar om att vi har tillit till varandra.

Polisen är förberedda

Om det skulle uppstå någon ordningsstörande händelse under dagarna har polisen en färdig strategi som de kan ta till. Polisen i City och Storgöteborg är vana vid att jobba med allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

– Vi har resurser som vi känner oss trygga med, och som har en förmåga att kunna växa. Man kan aldrig påverka morgondagen, men just nu känner vi som har fått förtroendet av ledningen oss trygga, säger han och fortsätter:

– Vi har varit med om väldigt mycket under många år, så vi ska nog klara av det här också.

Ingen konkret hotbild

Finns det någon hotbild i dagsläget?

– Det finns ingen konkret hotbild kommande dagar, utifrån den lägesbild som vi har i dag. Det är en tuff situation för vissa människor och det handlar om att se till deras upplevelser. Vi jobbar för allas lika värde och för alla som rör sig i samhället, säger han.

Leif Wetterskog tillägger att det är viktigt att alla personer ska få en så bra upplevelse som möjligt och att man upplever svensk polis som trygga.

ANNONS

– Lycka till med West Pride, lycka till Göteborg och lycka till med alla andra härliga evenemang som vi har här. Varmt välkomna, säger Leif Wetterskog.

LÄS MER:Så länge du oroas över om ditt barn skulle vara hbtqi behövs Pride

LÄS MER:Göteborgs Jubileumsfestival i bilder

LÄS MER:Bibliotek tar in väktare inför queer sagostund för barn

ANNONS