Polisen stormade lägenhet i Göteborg

En person dränkte sin lägenhet i bensin under torsdagsförmiddagen i Göteborg och hotade att tända på. En stor insats pågick på platsen och polisen inledde en så kallad särskild händelse.

ANNONS
|

Räddningstjänsten kallades till platsen. Man uppgav att man var i beredskap ifall något skulle hända.

– Vi har två styrkor på plats. Vi har ingen aning om vad det är som händer, men nån ska ha hällt brandfarlig vätska i en lägenhet. Polisen har begärt att vi ska vara på plats, sägerledningsoperatören på Räddningstjänsten i Storgöteborg.

Hotade att tända på

Upprinnelsen till händelsen varattKronofogden under morgonen begärt handräckning av polisen i samband med en avhysning av en lägenhetsinnehavare på den aktuella adressen. Det rörde sig om en lägenhet på tredje våningen i en fastighet i norra Göteborg.

– När Kronfogden och Polisen kommertill adressen så känner man kraftig lukt av bensin. Man kan även konstatera att det runnit ut vätska under aktuell lägenhetsdörr som troligen är bensin, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson.

ANNONS

Så tillade han:

– Vi har kontakt med den aktuella mannen som hotar att tända på lägenheten.

Polis larmade in förhandlare

Polisen valdeatt avvakta och tillkallade ovan nämnda räddningstjänst samt ambulansoch förhandlare.

– Förhandlaren har nu kontakt med mannen i lägenheten. Byggnaden i övrigt har utrymts och platsen har spärrats av, uppger Gustafsson.

Inga närliggande byggnader hotadesenligt den bedömning som gjorts på platsen av polisen. Vid 09-tiden inledde polisenen särskild händelse. Parallellt startade man en förundersökningmed rubricering grovt olaga hot.

– Förhandlingen pågår, sa Stefan Gustafsson, strax efter klockan 10.

Vid klockan 10:40 pågick polisens insatser fortfarandeatt försöka stävja den hotfulle mannen.

–Vi har kontakt och förhandlar med honom. Det har vi haft i en timme nu. Vi försöker få honom på andra tankar. Polis, räddningstjänst, ambulans och kronofogden avvaktar så länge, meddelade polisens pressinformatör i Väst, Thomas Fuxborg.

Hur kommer det sig att ni inlett en särskild händelse?

– Det har vi gjort ifall att vi skulle behöva ta in fler resurser än vad vi har här i region Väst. Alltså ifall det skulle bli så att vi skulle behöva ta in resurser från hela Sverige, förtydligade Fuxborg.

Polisen stormade lägenheten

Efter drygt två timmars förhandling tog polisen beslut om att storma lägenheten.

– Han har gripits nu. Vi kom fram till att det inte gick att förhandla ut honom. Risken att det skulle börja brinna gjorde att vi stormade lägenheten och grep honom. Det har inte börjat brinna och nu går vi igenom lägenheten. Det hände klockan 10:53, sägerFuxborg.

ANNONS

Varför skulle mannen avhysas?

– Det vetjag inte. Nu är han misstänkt för grovt olaga hot. Det är en man i 50-årsåldern, avslutadepolisens pressinformatör i Väst, Thomas Fuxborg.

ANNONS