Protest för israelisk gisslan – bredvid protesten för Palestina

Efter två veckor av studentprotester för Palestina tyckte Vera Berzak att Vasaplatsen fick en ensidig bild av konflikten. Därför satte hon upp sitt eget tält 50 meter bort och höll en protest för att uppmärksamma de gisslan som fortfarande hålls av Hamas.

ANNONS
|

I snart två veckor har studenter tältat vid Vasaplatsen och protesterat för Palestina. Halva gräsmattan framför universitetsbyggnaden har fyllts av tält och banderoller.

Under måndagen fick de sällskap av ytterligare ett tält. Där håller Vera Berzak, israelisk dramatiker bosatt i Göteborg, en manifestation men hon vill rikta uppmärksamheten mot gisslan som togs av Hamas i samband med sjunde oktober.

– Jag vill uppmärksamma gisslans lidande. De har hållits i Gaza i mer än 200 dagar nu. De behöver fortsätta vara en del av debatten och inte bara försvinna, säger Vera Berzak.

– Skyltarna här på andra sidan säger ingenting alls om gisslan. Ska vi prata om mänskliga rättigheter och att lidandet hos oskyldiga civila inte är rätt, då borde man även prata om gisslan.

ANNONS
Dialogpolisen berättar att han pratat med studenterna lite längre bort och alla ska hjälpas åt för att hålla lugnet.
Dialogpolisen berättar att han pratat med studenterna lite längre bort och alla ska hjälpas åt för att hålla lugnet. Bild: Anders Ylander

”Det är en väldigt ensidig bild”

Vera Berzak har sällskap av Gunvor, som inte vill uppge sitt efternamn, och Netta Huebscher. Tillsammans har de satt upp ett litet svart tält och har med sig en skylt som uppmärksammar det sexuella våld som misstänks begås mot gisslan.

En arbetsgrupp inom FN meddelade i början av mars att det fanns ”rimliga skäl att tro” att sexuellt våld förekommit mot gisslan. Under våren berättade Amit Soussana öppet om att hon utsattes för sexuellt våld under sin tid som gisslan hos Hamas.

Att Vera Berzak valde Vasaplatsen som plats för sin protest beror på studentlägret tio meter bort.

– Jag känner att mycket fokus på kriget mellan Israel och Gaza har samlats här i vad som nu kallas ”Gazaplatsen”, men jag tycker att det är en väldigt ensidig bild av konflikten som syns här, säger Vera Berzak.

Hon säger att skyltarna som studenterna satt upp i sitt läger är ekon av Hamas retorik som inte alls hjälper att uppmana till fred. Uppmaningar om intifada och protestramsan ”från floden till havet” uppmuntrar till att man fortsätter slåss och krigar.

– Jag tror inte att de protesterar för fred, säger hon.

Studenterna har flera banderoller som uppmuntrar till intifada, ett arabiskt ord för uppror. Det är även namnet på två historiska palestinska upplopp.
Studenterna har flera banderoller som uppmuntrar till intifada, ett arabiskt ord för uppror. Det är även namnet på två historiska palestinska upplopp. Bild: Anders Ylander

– Jag kan förstå deras frustration, jag är också frustrerad över att kriget fortsätter. Men ska man prata om Israels ansvar så måste man även prata om Hamas ansvar.

ANNONS

50 meter bort ligger studenternas läger, med gott om palestinska flaggor som vajar i vinden. En skylt upplyser om Israels attack mot Rafah under söndagskvällen och bjuder in till protest under kvällen.

Ingen av de engagerade vill prata med GP, varken om Vera Berzaks kritik eller om det faktum att hon satt upp sitt tält precis bredvid.

Kritisk mot Netanyahu

I Israel har det sedan den 7 oktober skett stora demonstrationer mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och den israeliska regeringen för deras hanterande av gisslan.

Senast i lördags samlades tusentals personer i Tel Aviv för att uppmana regeringen att jobba hårdare för att gisslan ska släppas och krävde Netanyahus avgång.

Även Vera Berzak är kritisk till Netanyahu och den israeliska regeringen och hon säger att om hon hade befunnit sig i Israel hade hon protesterat på ett annat sätt.

– Jag önskar att det fanns en vilja att ändra styret både i Israel och i Gaza.

Vad vill du att ska göras för gisslan?

– Jag önskar verkligen att de kunde komma överens om ett avtal så snart som möjligt.

LÄS MER:Norge, Irland och Spanien erkänner Palestina som stat

LÄS MER:Studenter i protest för Palestina – tältar utanför Göteborgs universitet

LÄS MER:Folkrättsexperten: ICC har på fötterna mot Netanyahu

LÄS MER:Expert: Tydlig reaktion mot dödläge

ANNONS