Förbundsdirektör Lars Klevensparr säger att räddningstjänsten i Storgöteborg kommer att behöva dra åt svångremmen för att få ekonomin i balans igen. Arkivbild.
Förbundsdirektör Lars Klevensparr säger att räddningstjänsten i Storgöteborg kommer att behöva dra åt svångremmen för att få ekonomin i balans igen. Arkivbild. Bild: Sanna Tedeborg

Räddningstjänsten i Storgöteborg måste skära ner

Räddningstjänsten i Storgöteborg tvingas till besparingar för att få sin ekonomi i balans. Förbundsdirektör Lars Klevensparr vill ”till varje pris” se till att anställda inte sägs upp.
– Jag tror inte vi hamnar där, säger han.

ANNONS
LocationGöteborg|
|

Räddningstjänsten i Storgöteborg tampas just nu med en ansträngd ekonomi. Förra året gjorde de ett minusresultat på 9,7 miljoner kronor och även i år väntas de göra ett underskott på mellan 9 och 12 miljoner kronor. Det säger Lars Klevensparr, förbundsdirektör på Räddningstjänsten Storgöteborg (RSG).

– När vi nu äskar medel inför 2025 har vi äskat för att få en ekonomi i balans, säger han och fortsätter:

– Men vi får tydliga indikationer från räddningstjänstens nuvarande medlemskommuner att vi inte får de här pengarna, det kommer bli väsentligt lägre även om beslut inte är tagna.

Hur ser du på ert ansvar i att ni har hamnat i den här situationen?

ANNONS

– Det klart att det är mitt ansvar. Mitt alibi är att vi, liksom annan verksamhet, inte hade kunnat förutse inflationen. Ett räddningsfordon som ena året kostat 5 miljoner kostar året därpå 6,5 miljoner.

– Vi har äskat medel och förklarat inför våra medlemskommuner. De har lyssnat men vi har inte fått de medel vi har behövt ha, säger Lars Klevensparr.

Lars Klevensparr: ”Kommer behöva dra åt svångremmen”

I slutet på maj i år fattade därför förbundsstyrelsen beslut om att Lars Klevensparr ska ta fram förslag på besparingsåtgärder för att få ekonomin i balans vid slutet av 2025. Han ska även se över åtgärderna som redan görs för att minska det förväntade minusresultatet för nuvarande år. I september ska han återkoppla till förbundsstyrelsen.

– Nu kommer vi behöva dra åt svångremmen och titta över allt. Det handlar inte om att jaga kaffepengar, här gäller att se över det brett, säger Lars Klevensparr.

Exakt vad som ska göras tittar han just nu på tillsammans med sin ekonomichef. Allt ifrån inköp, anställningar, konsulter, konferenser och utbildningar ska ses över, men han betonar att kärnan i verksamheten – den operativa delen – helst inte ska röras.

”Där är min röda linje”

Han säger också att 80 procent av RSG:s totala budget går till löner. För att spara in kan det bli så att vissa tjänster inte återbesätts om och när anställda slutar. Men med tanke på att Sverige rustar upp och har gått med i Nato, vill Lars Klevensparr i största möjliga mån se till att operativa roller inte blir färre.

ANNONS

– Jag vill inte hamna i ett läge där vi inte återbesätter brandmän som slutar.

Om någon däremot slutar inom den delen av verksamheten som inte arbetar operativt är det mer troligt att den tjänsten inte återbesätts – även om ett sådant beslut kommer att övervägas noga.

– Då kommer vi väga det på guldvåg, säger Lars Klevensparr.

Han säger också att han ”till varje pris” ska se till att ingen av de anställda hamnar i en uppsägningssituation.

– Jag tror inte vi hamnar där. Jag kommer kräva lite ökad flexibilitet, att du får tåla att göra lite annat än tidigare. Men inte hamna i en uppsägningssituation. Där är min röda linje.

Kommunal: Minimibemanning kan sänkas

Anders Björklund, ordförande för sektionen Räddningstjänsten Storgöteborg hos Kommunal, säger att facket har meddelats om besparingarna.

– Det är ganska tydligt att ekonomin inte är jättebra, och vi behöver hitta en lösning.

Anders Björklund, ordförande för sektionen Räddningstjänsten Storgöteborg för Kommunal och brandman i Frölunda, säger att det i nuläget är oklart hur minimibemanningen blir i sommar.
Anders Björklund, ordförande för sektionen Räddningstjänsten Storgöteborg för Kommunal och brandman i Frölunda, säger att det i nuläget är oklart hur minimibemanningen blir i sommar. Bild: Privat

Precis som förra sommaren vill RSG även i år sänka minimibemanningen både under vardagar, helger och nätter. Förra året sänktes den med fyra anställda, i år föreslås att den sänks med tre, säger Anders Björklund.

– Att man sparar den utryckande verksamheten till sist är inte riktigt sanningen. Arbetsgivaren arbetar redan med olika åtgärdsförslag.

ANNONS

Huruvida minimibemanningen sänks i år är ännu inte bestämt. Facket menar att de anställdas arbetsmiljö påverkas negativt och har därför begärt riskbedömningar kring vad det skulle kunna få för konsekvenser.

LÄS MER:KI: Räntesänkning efter sommaren

LÄS MER:17 av 100 har fått dispens från nya viloregler

LÄS MER:Lars Klevensparr kräver att regler om dygnsvila för brandmän stoppas

ANNONS