Räddningsbåt på grund i Göteborgs skärgård – två till sjukhus

I hög fart gick räddningstjänstens båt på grund i Göteborgs skärgård på onsdagen. Två personer fick föras till sjukhus.
– De ska av någon anledning ha gått på grund under en övning och flugit omkring i förarhytten och slagit sig, säger Per Nyqvist, vakthavande räddningschef i västra räddningsregionen.

ANNONS
|

Olyckan inträffade vid Korshamnsrännan i höjd med Smögholmen, söder om Asperö. Räddningstjänstens brandbåt Göte 2 gick på grund i hög hastighet under en övning. Kustbevakningen, polisbåt och Sjöfartsverkets helikopter larmades till platsen.

Ombord på räddningsbåten befann sig två personer varav den ena fördes till sjukhus med helikopter.

– Det är en man i 30-årsåldern och han bedöms vara lindrigt skadad, säger Fanny Edstam på Sahlgrenskas presstjänst.

Den andra personen, en man i 50-årsåldern, transporterades med båt tillbaka till fastlandet för att sedan åka till sjukhus med ambulans, uppger Sjö- och flygräddningscentralen (JRCC). Han bedöms också vara lindrigt skadad, enligt Sahlgrenska.

ANNONS

Enligt JRCC var det besättningen själva som larmade strax innan 15 på onsdagseftermiddagen.

– De gick med hög fart på grund, men orsaken till det vet vi inte alls, säger Jonas Brunoson, assisterande räddningsledare vid Sjö- och flygräddningscentralen (JRCC).

Olycka under övning

Polisen har tagit olycksbåten i beslag och bogserat den från platsen. En teknisk undersökning av båten ska genomföras.

– Vi har skrivit en anmälan om arbetsplatsolycka, vårdslöshet i sjötrafik och vållande till kroppsskada, säger Jens Andersson, polisens presstalesperson.

Det finns ingen misstänkt i nuläget.

– Vi vet i nuläget inget om omständigheterna. De ska av någon anledning ha gått på grund under en övning och flugit omkring i förarhytten och slagit sig, säger Per Nyqvist, vakthavande räddningschef i västra räddningsregionen.

Enligt honom ska det inte vara någon annan båt eller person inblandad i olyckan.

– Det är en tragisk olycka helt enkelt och vårt fokus ligger på att omhänderta den personal som skadat sig och även personalen som jobbar närmast dem bland annat.

LÄS MER:Expertens teori om varför lyxbåten Bayesian sjönk

ANNONS