Renovering drar ut på tiden – ”Tänk på döden”-skylten sätts upp först i höst

Lagom till midsommar skulle den klassiska ”Tänk på döden”-skylten vara på plats igen på Stampens kyrkogård. Nu meddelar Svenska kyrkan att den tidigast kommer att sättas upp i september.
– Fastän döden ligger nere så blir man uppmanad att tänka på den, säger begravningschef Katarina Evenseth.

ANNONS
|

I mitten av april inleddes ett omfattande renoveringsarbete av portalen som leder in till Stampens kyrkogård och den smått legendariska skylten med uppmaningen ”Tänk på döden”. I slutet av april lyftes den åtta ton tunga överliggaren som skylten är fäst i ner och arbetet beräknades vara avslutat till midsommar.

– Både muren och portalen lutar, sedan har både stenar och fogar spruckit och bitar har lossnat. Så det kommer att krävas en hel del arbete, berättade Jaana Rintala Berndtsson, planerare på Göteborgs begravningssamfällighet, då.

”Tänk på döden”-skylten i all sin prakt innan den plockades ner i april.
”Tänk på döden”-skylten i all sin prakt innan den plockades ner i april. Bild: Måns Langhjelm

Renoveringen försenad

Renoveringen har dock visat sig dra ut på tiden. När GP når begravningschef Katarina Evenseth har hon dåliga nyheter om när skylten – som sattes upp under 1840-talet – beräknas vara uppe igen.

ANNONS

– Senaste budet är vecka 36. Men huvudsaken är att det blir bra gjort och det är bra att vi åtgärdar det som behövs och att det får ta den tid det tar, säger hon.

Vad är det som dragit ut på tiden?

– Att fundamenten, alltså pelarna som överliggaren vilar på, varit mer åtgångna än vi hade trott. De har pressats ner av överliggarens tyngd och då vittrar stenen så småningom sönder. Det gör att vi behöver få fram nytt stenmaterial som det är lång leveranstid på.

Katarina Evenseth, begravningschef för Göteborgs kyrkogårdar.
Katarina Evenseth, begravningschef för Göteborgs kyrkogårdar. Bild: Sanna Tedeborg

Katarina Evenseth förklarar att portalen är hårt angripen av tidens tand, men att renoveringen går bra. Själva skylten med budskapet ”Tänk på döden” sitter fortfarande monterad på överliggaren, som under renoveringen lyfts ner och ställts på marken.

– Skylten är så gott som färdigrenoverad och håller på att förgyllas med bladguld och blir väldigt tjusig och fin. Så fastän döden ligger nere blir man fortfarande uppmanad att tänka på den.

Den 8 ton tunga överliggaren på portalen som leder in till Stampens kyrkogård har plockats ner för att kunna renovera fundamenten och putsa upp skylten.
Den 8 ton tunga överliggaren på portalen som leder in till Stampens kyrkogård har plockats ner för att kunna renovera fundamenten och putsa upp skylten. Bild: Josefine Stenersen

Ökade kostnader

Det ökade behovet av sten har gjort att kostnaden för renoveringen ökat från en och en halv till två miljoner kronor. Efter att GP skrev om renoveringen fick skylten stor medial uppmärksamhet, men Katarina Evenseth är inte överraskad över intresset bland göteborgarna.

ANNONS

– Det är en plats där många passerar förbi dagligen och spårvagnstrafiken går precis utanför. Och det är en gammal kyrkogård som funnits sedan 1700-talet så i göteborgarnas sinnevärld är det här nog en plats som symboliserar väldigt mycket.

LÄS MER:Nu plockas klassiska ”Tänk på döden”-skylten ner

LÄS MER:Konstprotest med vapen avbröts av polis

LÄS MER:Oprovocerad misshandel i Lunden

ANNONS