Socialdemokraternas Jonas Attenius och Blerta Hoti på partiets valvaka i Göteborg.
Socialdemokraternas Jonas Attenius och Blerta Hoti på partiets valvaka i Göteborg. Bild: Mia Höglund

Rödgröna förhandlar om maktskifte i Göteborg

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har inlett förhandlingar om att ta över makten i Göteborg. Partierna hoppas samtidigt på att locka över Centerpartiet för att kunna bilda en majoritet.
– Jag ser väldigt goda förutsättningar för oss att komma överens och byta ut högerstyret, säger Jonas Attenius (S).

ANNONS
|

Sedan valet 2018 styrs Göteborg av ett minoritetsstyre bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet. Nu har Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet inlett förhandlingar för att kunna ta över makten i Göteborg.

Samtidigt är valresultatet i Göteborg inte klart ännu utan det avgörande 41:a mandatet väger mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Därför är det oklart om de tre rödgröna partierna kan bilda egen majoritet.

– Visst, det kan bli en högermajoritet i fullmäktige, men det är en spretig formation. I praktiken skulle det krävas att alla partier från SD till C går ihop för att de skulle få igenom någon politik överhuvudtaget, säger Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius.

ANNONS

Kan styra i minoritet

Om det preliminära valresultatet står sig när alla röster är räknade så får S, V och MP 40 av 81 platser i fullmäktige. Alltså ett ifrån egen majoritet. Jonas Attenius säger att dörren är öppen för Centerpartiet att ansluta sig.

– Jag har pratat med flera partier under veckan. Nu påbörjar vi tre förhandlingar, men jag vill återigen sträcka ut handen till Centerpartiet.

Vill de inte ta den är han beredd att styra i minoritet, trots att budskapet under valrörelsen varit att han helst vill se ett majoritetsstyre.

– Det är ett svårt läge, men jag ser inga större risker med det och vi håller fortfarande dörren öppen för Centerpartiet. Det skulle ju ge en tydligare majoritet.

Centerpartiets gruppledare Emmyly Bönfors har tidigare öppnat upp för nya former av samarbeten, men vill inte kommentera utspelet från S, V och MP.
Centerpartiets gruppledare Emmyly Bönfors har tidigare öppnat upp för nya former av samarbeten, men vill inte kommentera utspelet från S, V och MP. Bild: Paul Wennerholm

C vill inte kommentera

Centerpartiets gruppledare Emmyly Bönfors vill inte kommentera utspelet från de tre partierna. I alla fall inte förrän det finns ett färdigt valresultat.

– Det kommer att ge mer vägledning, och när det finns tänker jag att vi får ta förhandlingen i stadshuset – inte i media. Mitt besked är samma som tidigare: det viktigaste för oss är att få så mycket genomslag för vår politik som möjligt, säger hon.

S, V och MP styrde Göteborg fram till 2018, men en kombination av dåliga relationer och att partierna saknade egen majoritet resulterade i att de tappade makten till alliansen, som ännu är intakt i Göteborg till skillnad från riksplanet.

ANNONS

Daniel Bernmar, gruppledare för Vänsterpartiet, säger att det inte är någon hemlighet att det skar sig mellan partierna för några år sedan.

– Men nu har Socialdemokraterna ett annat ledarskap och vi har haft väldigt bra diskussioner i en konstruktiv och god anda. Det är positivt att vi kommit till den här punkten.

Ser du några politiska frågor som blir svåra att lösa?

– Det finns inget konstigt i att partier tycker olika och det är framförallt i trygghetsfrågorna vi har olika syn. Men i förhandlingar måste man kunna kompromissa och det är vi nog alla beredda att göra.

Hur lång tid förhandlingarna kommer att ta vill ingen av gruppledarna spekulera i. Den skarpa tidsram som finns är budgetomröstningen som hålls på kommunfullmäktiges novembermöte.

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) vill inte lämna några kommentarer just nu, utan hänvisar till att han vill invänta det slutgiltiga valresultatet.

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

ANNONS