Så blev grundskolebetygen – skola för skola i Göteborg

Drygt en femtedel av Göteborgs elever i årskurs nio är inte behöriga till gymnasiet. Det visar de preliminära kunskapsresultaten för läsåret 2022/2023.
– Det är vi inte nöjda med, säger Maria Andersson, förvaltningsdirektör på grundskoleförvaltningen.

ANNONS
|

Mitt i sommarlovet redovisas de preliminära resultaten för hur det har gått för Göteborgs niondeklassare föregående läsår. Siffrorna visar i år att 22 procent av sistaårseleverna på Göteborgs högstadieskolor saknar gymnasiebehörighet.

– Vi har ett lägre resultat än förra året och det är vi inte nöjda med men vi har höga förväntningar på vårt eget arbete. Känslan är att resultaten låtit vänta på sig, säger Maria Andersson som tillträdde tjänsten som förvaltningsdirektör i januari 2023.

Grundskoleförvaltningen har flera utvecklingsarbeten på gång för att höja likvärdigheten och skolresultaten bland skolorna i Göteborg. Att utveckla metodiken i klassrummen är en viktig faktor som Maria Andersson lyfter, samtidigt som det är viktigt att samarbeta med resten av staden så som socialtjänsten och fritid- och frivilligorganisationer.

ANNONS

– På så sätt kan vi jobba med hela eleven både under skoltid men även utanför skolan. Vi behöver se till att eleven mår bra för då kommer det också gå bra i skolan, säger hon.

"Modig och kreativ”

Än har grundskoleförvaltningen inte gjort någon ordentlig analys av de preliminära resultaten men enligt Maria Andersson är segregationen i Göteborg en bidragande faktor som spiller över i skolan. Nu vill hon att skolan ska vara ”modig och kreativ” för att nå alla elever men har svårt att sätta fingret på exakt vad det innebär.

– Hade jag vetat det hade jag nog fått ett pris. Men det är det som är nyckeln för att alla elever ska kunna nå sin fulla potential. Så det gäller för oss att tänka nytt och vara innovativa när det gäller på vilket sätt vi kan nå eleverna så att de i in tur kan nå målen, säger hon och fortsätter:

– De krävs många olika delar för att lägga hela pusslet och det finns inga generella lösningar utan det är olika för olika elever, säger Maria Andersson.

35 procent saknar godkänt i alla ämnen

Mest bekymrad är hon över ytterligheterna. Till exempel är endast 38,8 procent av Frölundaskolans elever i årskurs nio behöriga till ett yrkesprogram och 23,3 procent är godkända i alla ämnen. Bland Lövgärdesskolans nior är 52,9 procent behöriga till yrkesprogram och 30 procent är godkända i alla ämnen.

ANNONS

– Där behöver vi göra ett extra stort arbete. Förutom den lagstiftade sommarskolan anordnar Hammarkulleskolan sommarundervisning för lågstadiet. Det är en tidig insats för att fånga upp elever direkt.

Totalt saknar 35 procent av Göteborgs elever i årskurs nio godkänt i alla ämnen och det genomsnittliga meritvärdet är 216,7. Meritvärdets maxpoäng är 340 om man läst moderna språk, 320 om man inte har gjort det. För de som inte är behöriga till ett gymnasieprogram erbjuds istället ett introduktionsprogram för att läsa upp betygen.

LÄS MER:Gymnasieprogrammen som är svårast att komma in på

LÄS MER:Rekordmånga skolkar från gymnasiet i Göteborg

LÄS MER:Västsvenska gymnasiet riskerar böter för allvarliga betygsbrister

ANNONS