Så blir de nya avfallskärlen i Göteborg – från och med 2025

Med start i april ska 120 000 nya avfallskärl placeras ut hos villa- och radhusägare i Göteborg. Under torsdagen avslöjades deras utseende.
Till trumpetfanfar meddelades att färgvalet fallit på ”dagens grå”.

ANNONS
|

Kärlen presenterades utanför hotell Avalon på Kungsportsplatsen där Kretslopp och vatten stod för själva avtäckningen.

Inför en mindre folksamling drogs gråa filtar av – under dessa uppenbarades de nya kärlen, klädda i varsin sidenrosett.

Utöver mindre färgkodade detaljer på de tvådelade locken, för att markera vilket avfall som ska slängas i vilket fack, visade det sig att man valt ”dagens grå” för stadens nya soptunnor.

– Det betyder att det är 100 procent återvunnen plast i kärlen. Då kan man inte få en exakt kulör, de kan variera lite i nyans, förklarar Frida Gustavsson som är processledare för införandet av systemet.

ANNONS

Ni funderade inte på att välja en spexigare färg?

– Nej. Vi får till oss ofta att man vill att det ska vara så subtilt som möjligt. Man vill inte att de ska sticka ut eller att man ska störas av dem i sin trädgård helt enkelt.

Fakta om de nya standardkärlen

Bredd: 60 cm

Djup: 75 cm

Höjd: Cirka 112 cm. Ungefär 20 cm högre med uppfällt lock

Volym: 240 liter

Färg: Dagens grå

Extra: Vid behov finns ännu större kärl att hämta ut

Källa Göteborgs stad

De nya soptunnorna ska nu successivt implementeras – först ut blir Nordöstra och östra Göteborg. 2027 väntas alla Göteborgs villa- och radhusägare ha fått sitt nya sorteringssystem.

Anledningen till införandet av de nya soptunnornas är två nytillkomna lagar som Göteborg måste leva upp till. Dessa går ut på att man som husägare ska kunna sortera ut sitt matavfall samt kunna samla in sina förpackningar i eller i nära anslutning till sin fastighet.

Frida Gustavsson på Kretslopp och vatten visar upp de nya kärlen.
Frida Gustavsson på Kretslopp och vatten visar upp de nya kärlen. Bild: Sanna Tedeborg

Göteborgs stad inför därför ”hemsortering” – och möter lagkraven genom utöka antalet sopkärl vid varje villa och radhus. Ändringarna leder till tre soptunnor vid varje hushåll i stället för två, i dessa ska sju sorters avfall kunna sorteras.

Vad har ni hittills mött för reaktioner på införandet av de här kärlen?

– Hela skalan skulle jag säga. En del är supertaggade och vill ha de här kärlen nu direkt, andra är mer skeptiska och tycker att de tar för mycket plats, säger Frida Gustavsson.

ANNONS

Då kommer de nya sopkärlen till ditt område

2025: Nordöstra och östra Göteborg (Angered, Östra Göteborg och Örgryte-Härlanda)

2026: Centrum (Centrum och Majorna-Linné)

2026: Hisingen (Lundby, Västra Hisingen och Norra Hisingen)

2027: Sydvästra Göteborg (Askim-Frölunda-Högsbo och Västra Göteborg förutom Södra skärgården)

Källa: Göteborgs stad

Så funkar det

Enligt Göteborgs stad utgör förpackningar i dag en tredjedel av göteborgarnas soppåsar, i dessa hamnar också ungefär hälften av det avfall som egentligen ska sorteras som matavfall. Man uppger vidare att kommuner som redan infört denna typ av sopkärl sett en positiv effekt – mängden förpackningar i soporna har minskat med 50 procent.

I Göteborg är, precis som i resten av landet, förhoppningen att man med hjälp av hemsorteringen successivt ska minska antalet återvinningsstationer. Detta för att öka återvinningen och minska bilkörandet till stationerna.

– Återvinningsstationerna kommer på sikt inte bli lika besökta för nu kommer alla kunna sortera hemma, vilket är jättebra. Det kommer att öka sorteringen. Några återvinningsstationer kommer att vara kvar för stora förpackningar som inte får plats i kärlen men de kommer att bli färre på sikt, förklarar Ulrika Naezer, pressansvarig kommunikatör på Kretslopp och vatten, utan att kunna precisera när detta kan bli aktuellt.

Ulrika Naezer är pressansvarig kommunikatör på Kretslopp och vatten.
Ulrika Naezer är pressansvarig kommunikatör på Kretslopp och vatten. Bild: Sanna Tedeborg

Lagstiftningen kopplat till hemsorteringen kommer också gälla för de som bor i lägenhet – men här är det fastighetsägarens ansvar att senast 31 december 2026 kunna erbjuda sina boende insamling av använda förpackningar och matavfall i eller nära fastigheten.

Dessa sju avfall ska kan sorteras i de nya kärlen

  • Plastförpackningar
  • Pappersförpackningar
  • Färgade glasförpackningar
  • Ofärgade glasförpackningar
  • Metallförpackningar
  • Matavfall
  • Restavfall

Källa: Göteborgs stad

LÄS MER:Villor och radhus i Göteborg ska få nya soptunnor

ANNONS