Så blir nya kyrkan på Hisingen

Göteborgs skyline har fått ännu en byggnad. Men vad är det egentligen för jättekloss som har dykt upp vid Frihamnen? Det är stadens nya kyrka: Frihamnskyrkan.
– Det har varit spännande tider att bygga i, med pandemi, krig och inflation, säger församlingsordförande Peter Kammensjö.

ANNONS

Frihamnen, som länge mest har varit en grå industrimiljö, ska enligt Älvstranden utveckling bli till en central stadsdel full av liv. Än är det flera decennier kvar tills området förväntas vara färdigt, men redan nu har nya byggnader börjat dyka upp.

En av de mest iögonfallande är en stor, kubformad fastighet intill Jubileumsparken. Arkitekturen avslöjar än så länge ingenting om att det kommer vara en plats för tro och andakt – men det är just vad det ska bli. Hit flyttar nämligen Smyrnakyrkan sin verksamhet nästa år.

Smyrnaförsamlingen i Göteborg bildades för 100 år sedan. Den nuvarande kyrkobyggnaden på Haga kyrkogata byggdes mitt under ett brinnande världskrig. Även det nya bygget sammanfaller med att det är krig i Europa.

ANNONS

– Det har varit spännande tider att bygga i, med pandemi, krig och nu inflation. Krigsutbrottet gjorde att det blev brist på stål, men det har vi klarat av tack vare ett bra samarbete med byggentreprenören, säger Peter Kammensjö, ordförande för Smyrnakyrkans församling i Göteborg.

Dubbelt så stor

Församlingen planerar att inviga de nya lokalerna under hösten 2023. Orsaken till flytten är att man har ”växt ur” den gamla kyrkan, som Peter Kammensjö uttrycker det.

– Sättet som man umgås på i en kyrka har förändrats väldigt mycket. Vi har fortfarande gudstjänster där man möts i stor grupp, men också många mindre möten. Den gamla kyrkan är inte funktionell längre.

Jämförelser med att bygga om den befintliga byggnaden gjordes, men det visade sig vara lika dyrt som att bygga nytt. Summan av alla våningsplanens area i den nya fastigheten är cirka 8 000 kvadratmeter, vilket är ungefär dubbelt så stort som den gamla kyrkan.

Till en början kommer Smyrnaförsamlingen att hyra ut delar av ytorna till andra verksamheter – däribland Vinga Folkhögskola.

– En annan sak som är viktig för oss är att den nya fastigheten kommer bestå av flera kyrkolokaler, vilket gör det möjligt att ha parallella gudstjänster, till exempel på olika språk, säger Peter Kammensjö.

ANNONS

Han säger att han är ödmjukt förväntansfull inför förändringen.

– Det är ju en stor ansats, och det händer inte ofta att det byggs nya kyrkor i Sveriges storstäder. Det känns spännande.

Genom åren har flera projekt vid Frihamnen startats – och lagts på is. Men Peter Kammensjö har hopp om att det så småningom kommer bli ett levande område som knyter ihop staden.

– Visst är det en lite ovan tanke att vara på andra sidan älven, men om man ska tro Älvstranden kommer ju området kring Frihamnen bli en naturlig del av stadens nya centrum om ett par år.

LÄS MER:Smyrnakyrkans lokal vid Hagakyrkan såld – kan bli bostäder eller hotell

LÄS MER:Nya Smyrnakyrkan på Frihamnen får bygglov

LÄS MER:Så ska nya stadsdelen på Frihamnen byggas

ANNONS