Så firar Göteborgs mäktigaste semester

En vd kämpar med en båtmotor och Göteborgs mäktigaste politiker flyr stan på grund av regnet. Havet och läsning dominerar när några av de mest inflytelserika i stan berättar vad de gör under ledigheten. Och alla tar faktiskt inte ledigt.

ANNONS
|

Jonas Attenius (S) är kommunstyrelsens ordförande och enligt GP:s ranking den mäktigaste personen i stan.

– När vi såg väderprognosen bokade vi en restresa till Kroatien. Regnet och det ostadiga vädret även nu när vi kommit hem gör att det blir mer hemmafix och promenader på olika slingor i Göteborgsområdet istället för sol och bad i vår fina skärgård.

Kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius spontanbokade en resa till Kroatien för att fly regnet i Göteborg.
Kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius spontanbokade en resa till Kroatien för att fly regnet i Göteborg. Bild: Anders Ylander

Som förtroendevald har han och de andra heltidspolitikerna ingen lagstadgad semester, men de väljer alla att koppla bort nämndmöten och protokoll under några veckor i juli. Och det går att vaska fram en viss tendens: alla ledare i det rödgröna styret har lämnat stan medan de flesta i oppositionen valt att stanna hemma.

ANNONS

Karin Pleijel, (MP) befinner sig på tågsemester i Österrike.

– Här är det värmebölja med 34 grader när det var som varmast och vi har haft flera skyfall med åska.

Karin Pleijel (MP) cyklar inte bara i Göteborg. I sommar åker hon tåg och cyklar i Österrike och Tyskland. ”Det är lite kul för här finns också Nextbike, samma system som vi har i Göteborg”, säger hon.
Karin Pleijel (MP) cyklar inte bara i Göteborg. I sommar åker hon tåg och cyklar i Österrike och Tyskland. ”Det är lite kul för här finns också Nextbike, samma system som vi har i Göteborg”, säger hon. Bild: Olof Ohlsson

Under resan har hon passat på att träffa andra gröna politiker.

– Vi träffade till exempel en kvinna i Tyskland som berättade att hon var 400 procent självförsörjande på el med ett batteri och solceller.

Vänsterns gruppledare i kommunen Daniel Bernmar (V) brukar alltid fjällvandra i Sverige, men i år har han gjort helt andra planer och bilar med familjen till Neapel.

Daniel Bernmar (V) har rakat av sig mustaschen och gett sig ner i Europa på semester. En av de saker som fascinerat honom är politisk propaganda från 79 efter Kristus i Neapel.
Daniel Bernmar (V) har rakat av sig mustaschen och gett sig ner i Europa på semester. En av de saker som fascinerat honom är politisk propaganda från 79 efter Kristus i Neapel. Bild: Olof Ohlsson

Tar du med någon politisk inspiration från Italien?

– Så långt har jag inte hunnit tänka, men det var väldigt häftigt att se 2000 år gammal politisk propaganda i Pompeji.

Emmyly Bönfors (C) lever torparliv i hembyn Gustavsfors under pausen från nämndmöten och protokoll.
Emmyly Bönfors (C) lever torparliv i hembyn Gustavsfors under pausen från nämndmöten och protokoll. Bild: Privat

I det blå blocket semestrar de flesta på hemmaplan. Emmyly Bönfors (C) i ett ganska nyinköpt torp i dalsländska hembyn Gustavsfors.

– Jag har inga planer på att lämna Sverige. Jag trivs bra här med att läsa böcker och plocka svamp.

Axel Josefson (M) njuter av sommarn genom att hålla sig uppdaterad i sociala medier på sommarstället i Bokenäset.
Axel Josefson (M) njuter av sommarn genom att hålla sig uppdaterad i sociala medier på sommarstället i Bokenäset. Bild: Hanna Brunlöf Windell

Även Moderaternas Axel Josefson (M) är på sommarstället, i hans fall på Bokenäset.

– Jag försöker hänga med på sociala medier, fixar i trädgården och en del i huset.

ANNONS
Elisabet Lann (KD) skurar golvet med linolja och lyssnar på Sommar i P1.
Elisabet Lann (KD) skurar golvet med linolja och lyssnar på Sommar i P1. Bild: AnnaCarin Isaksson

Hemmafix gäller även Kristdemokraternas Elisabet Lann (KD). Hon har ägnat extra mycket tid på semestern åt städning.

– Jag har skurat golvet på landet med linoljesåpa samtidigt som jag lyssnade på Andrew Waldens Sommar i P1. Det var magiskt!

Tidigare i sommar hängde Jörgen Fogelklou med Jimmie Åkesson på SD Motor på Bananpiren. På semestern renoverar han sin träbåt.
Tidigare i sommar hängde Jörgen Fogelklou med Jimmie Åkesson på SD Motor på Bananpiren. På semestern renoverar han sin träbåt. Bild: Mia Höglund

Sverigedemokraten Jörgen Fogelklou (SD) ska försöka helrenovera en nästan 60-årig träbåt som han köpte förra året. Han stänger inte dörren för att fly Göteborg om regnet håller i sig.

– Då tar vi första bästa restresa till värmen. Spelar ingen roll vart.

Martin Wannholt (D) har tillbringat delar av semestern på Mallorca.
Martin Wannholt (D) har tillbringat delar av semestern på Mallorca. Bild: Anders Ylander

Martin Wannholt (D) har en semester i hurtighetens tecken. På Mallorca gick han långa vandringar och väl hemkommen går han gym varannan dag.

– Jag kör styrketräning och löpband. Skriv gärna det – alltid stressar man upp någon!

Erik Selin har inga resplaner i sommar. ”Jag trivs bäst i Göteborg”, summerar han.
Erik Selin har inga resplaner i sommar. ”Jag trivs bäst i Göteborg”, summerar han. Bild: Anders Ylander

Näringslivet stannar i stan

Även de näringslivstoppar som GP har fått kontakt med njuter av Bohuslän på sommaren. Fastighetsbolagets Balders vd Erik Selin, som är involverad i både Karlatornet och hotell Draken, meddelar att han stannar i stan.

– Jag har inte så mycket planer, jag trivs bäst i Göteborg.

Jonas Stenberg är vd för Ess group. Sommaren tillbringar han på sommarstället på Orust - och när GP når honom lagar han motorn på en båt utanför Stenungsund.
Jonas Stenberg är vd för Ess group. Sommaren tillbringar han på sommarstället på Orust - och när GP når honom lagar han motorn på en båt utanför Stenungsund. Bild: AnnaCarin Isaksson

Hotellmagnaten Jonas Stenberg, vd för Ess group, sitter i motorrummet en båt på havet utanför Stenungsund när GP når honom.

– Jag kan bara prata kort, jag försöker få ordning på motorn här.

ANNONS

Hans företag driver bland annat Jacy’z, en av Göteborgs senaste takterasser och hotell Bellora på Kungsportsavenyn samt en rad hotell utanför Sverige. Inget av dessa lockar dock på semestern.

– Vi tillbringar hela sommaren på Orust och lyssnar på sommarprat, läser böcker och dricker vin. Vi stannar i Sverige.

August Wängberg firade det allsvenska uppehållet med behövlig vila och båtturer.
August Wängberg firade det allsvenska uppehållet med behövlig vila och båtturer. Bild: NICKLAS ELMRIN

Lagkaptenen i snipa

I sportens värld gäller inte industrisemesterns gränser – allsvenskan tog paus redan i juni på grund av fotbolls-EM. Gais lagkapten August Wängberg tillbringar den lediga tiden på havet i den träsnipa han renoverat under året.

– Som mest var vi fem personer ute, det var härligt. Det är första året på ett tag som jag inte lämnar Sverige, säger han.

Hur mycket tränade du under ledigheten?

– Vi hade fem dagar ledigt och sedan ett upplägg där vi körde själva – ett pass om dagen så man skulle komma fräsch till träningarna sen, berättar han.

Fotbollspelaren Elin Rubensson låg sexa på GP:s makthavarlista 2023. Under sommaren 2024 har hon bara två veckor ledigt.
Fotbollspelaren Elin Rubensson låg sexa på GP:s makthavarlista 2023. Under sommaren 2024 har hon bara två veckor ledigt. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

BK Häckens tidigare stjärna, Elin Rubensson, är hemma från sitt amerikanska lag Houston Dash. Hon fick inte spela i EM-kvalet mot England på Gamla Ullevi och dagen efter matchen som slutade mållös var det dags för semester.

– Det blir två veckor ledigt och då är vi i sommarstugan en timme från Göteborg. Vi varvar det med huset i Göteborg också. Sen bär det av till USA igen.

ANNONS
Erik Nord, tidigare polischef för Storgöteborg har firat sommar på samma plats i över 20 års tid.
Erik Nord, tidigare polischef för Storgöteborg har firat sommar på samma plats i över 20 års tid. Bild: Anders Ylander

Rättsväsendet reser utomlands

Erik Nord är ett av polismyndighetens tydligaste ansikten utåt i Göteborg och har lång erfarenhet av att jaga brottslingar. Han har rest till samma ställe i över 20 års tid.

– Vi trivs på Franska rivieran och tar det lugnt här. Vi äter gott och läser böcker.

Talar du franska?

– Absolut inte.

Försvarsadvokat Mia Sandros passar på att resa till sin solsäkra plats mellan förhandlingar i domstolen.
Försvarsadvokat Mia Sandros passar på att resa till sin solsäkra plats mellan förhandlingar i domstolen. Bild: Mia Höglund

Advokatprofilen Mia Sandros har försvarat allt ifrån misstänkta terrorister till mördare genom åren. Hon styr inte helt själv över sin sommar.

– Mitt jobb som försvarsadvokat, med de flesta av mina klienter frihetsberövade, styrs av lagstadgade frister, så jag får planera ledighet utifrån olika rättegångar snarare än väder.

Hon har ett hus på det hon beskriver som en ”solsäker” plats – och vistelsen där har sammanfallit med regnandet i Göteborg.

– Då kanske man njuter lite extra av solen!

Faraj Semmo, vd för Göteborgs moské, flyr regnet till spanska solkusten.
Faraj Semmo, vd för Göteborgs moské, flyr regnet till spanska solkusten. Bild: Sanna Tedeborg

Vd:n som arbetar hela sommaren

Göteborgs moské vd Faraj Semmo har tagit sin tillflykt till spanska solkusten och svenskparadiset Fuengirola. Han svarar från en promenad i bergen.

– Vi är här för andra året i rad. Vi gillar verkligen stämningen här och det är skönt att ladda batterierna. Det är mycket svenskar här med svenska kyrkan och svenska skolan.

Det regnar mycket i Göteborg, påverkade det beslutet?

ANNONS

– Jag vet! Men nej, detta var planerat sedan tidigare. Men när man kommer hem kan det vara bra att det har regnat – då växer kantarellerna.

Deliang Chen är professor i fysikalisk meteorologi vid Göteborgs universitet.
Deliang Chen är professor i fysikalisk meteorologi vid Göteborgs universitet. Bild: AnnaCarin Isaksson

Deliang Chen är klimatforskare och bidrar bland annat med underlag till FN:s klimatpanel IPCC. Han hamnade på tionde plats på GP:s lista över makthavare förra året. Framöver väntar, kanske oväntat, en flygresa för honom.

– De senaste fem åren så har varit till största delen i Göteborg på semestern. Jag jobbar i trädgården, cyklar och promenerar i naturområdena kring min bostad. Ibland gör jag utflykter till Stockholm för att hälsa på min son. Då har jag alltid rest dit med tåg. Till vintern planerar jag en resa till ett varmare land – då kommer jag att flyga.

Det intensiva arbetet kring Oceana gör att lisebergschefen Andreas Andersen inte har tid med semester i år.
Det intensiva arbetet kring Oceana gör att lisebergschefen Andreas Andersen inte har tid med semester i år. Bild: Henrik Jansson

Alla tar faktiskt inte ledigt. Lisebergs vd Andreas Andersen hoppas kunna pausa arbetet i några dagar och åka till hemstaden Köpenhamn.

– På grund av branden på Oceana blev det ingen längre semester i år.

Och vädret påverkar inte bara den som har semester, utan även de som arbetar.

– Som nöjesparkschef är jag beroende av väderleksprognoser. Och det finns ett direkt samband mellan vädret och mitt humör. Skiner solen är jag glad!

ANNONS

LÄS MER:Det kan du göra med barn i Göteborg när det regnar

LÄS MER:Torka och protester i Europas semesterparadis

LÄS MER:Maktlistan 2023 – plats 1-25

ANNONS