Avenyfamiljens krog Auktionsverket får servera alkohol på innergården kvällstid.
Avenyfamiljens krog Auktionsverket får servera alkohol på innergården kvällstid.

Sa ja trots höga ljudmätningar

I dag är det väldigt svårt att få serveringstillstånd på en innergård i Göteborg om inte bullerkraven uppfylls. Trots det svängde miljöförvaltningen och sa ja till Avenyfamiljens restaurang Auktionsverkets på Tredje Långgatan.

ANNONS
|

För två år sedan införde Göteborgs stad ett åtgärdsprogram mot buller för bland annat tysta sidor till bostäder och störningsfria gårdar. 2013 hänvisar också miljöförvaltningen till det kommande programmet när man avstyrker ett serveringstillstånd på en innergård på Andra Långgatan.

Ytterligare ett år senare, i augusti 2014, refererar miljöförvaltningen till fallet på Andra Långgatan när de bestämt avstyrker Auktionsverkets ansökan om serveringstillstånd på en innergård på Tredje Långgatan: Sammanfattningsvis anser miljöförvaltningen att alkoholservering inte är lämpligt på den aktuella innergården.

Auktionsverket och dess ägare Avenyfamiljen, som precis etablerat flera verksamheter på gatan, får dock serveringstillstånd på själva huvudgatan som inför sommaren 2015 ska göras till gågata på försök.

ANNONS

Men de vill ha innergården också – och Avenyfamiljens vd Jonas Järvmarker skickar in en ny ansökan till Tillståndsenheten där han begränsar serveringstiden till 21.30. Den 24 mars 2015 tillstyrker Miljöförvaltningen (som är remissinstans) ansökan under en prövotid fram till 30 september. Avenyfamiljen kan nu servera alkohol på innergården som ska vara tömd på folk 22.00 – för övrigt exakt samma tid som puben på Andra Långgatan fått avslag för.

Plötsligt har alltså Miljöförvaltningen svängt. Varför?

– Eftersom flera av Avenyfamiljens verksamheter hade ingångar från innergården vistades folk där ändå, förklarar Andreas Severinsson, enhetschef på miljöförvaltningen, beslutet.

– Om folk står där och röker eller tjoar och tjimmar på nattetid spelar det ingen roll om de har serveringstillstånd till tio. I den bästa av världar kan det bli bättre, för då kan vi ställa krav på att de ska ha kontroll, ha en vakt och visa att man sköter det på ett bra sätt.

Men tyst har det inte blivit. Flera ljudmätningar, gjorda av såväl Auktionsverket som kommunen, visar att bullret på innergården överstiger tillåtna ljudnivåer både kvällstid och nattetid. Ändå har Avenyfamiljen fått sitt serveringstillstånd förlängt tre gånger – nu senast fram till 30 september i år.

Hur är det möjligt?

ANNONS

– Det är inte vi som bestämmer, det är tillståndsenheten, säger Andreas Severinsson.

Formellt är det så, men inte i praktiken. På tillståndsenheten säger enhetschefschef Annelie Silvander att det alltid är miljöförvaltningens remiss som styr.

– Vi har inte ens rätt att säga nej om miljö inte gör det, säger hon.

Andreas Severinsson går med på att miljöförvaltningens remisser väger tungt och förklarar att Auktionsverket fått förlängt för att de tagit grannarnas klagan på största allvar. Han menar att Auktionsverket har varit samarbetsvilliga.

De har gjort en egen ljudmätning, satt upp skyltar, ljuddämpande växter, akustikplattor.

Men vad Anders Severinsson dock inte berättar är att Jonas Järvmarker fått ett positivt besked om serveringstillståndet långt innan tillstyrkandet.

– Kul att vi ser ut att kunna hitta en lösning som möjliggör alkoholservering på gårdarna, skriver han i ett mail till miljöförvaltningens handläggare den 2:e mars 2015 som GP tagit del av.

Lösningen han talar om är en inglasning av gården. Skisserna på den 16 meter höga glasbarriären finns redan hos miljöförvaltningen. Men den kräver byggnadstillstånd. Och här börjar det kärva sig. Auktionsverkets förslag ogillas av Stadsbyggnadskontoret. Något bygge kan inte påbörjas. Trots det tillstyrker miljöförvaltningen serveringstillståndet igen i september 2015. Men nu ställer man krav – Auktionsverket får fram till årsskiftet på sig lösa att problemet – annars ska en ny bedömning av situationen göras och lämpliga åtgärder vidtas. Den 1 januari finns fortfarande inget glastak.

ANNONS

Serveringstillståndet tillstyrktes alltså igen och något glastak finns än idag inte på plats. Räcker det alltså att vara samarbetsvillig?

–Hade man inte varit det så är det klart att det påverkat situationen, säger Andreas Severinsson. Och i ett förklarande brev som gick ut till de boende i april till skrev miljöförvaltningen om det tilltänkta glastaket: Det är en kostsam åtgärd som inte är normal för branschen men bolaget valde ändå att genomföra den.

Men visst, det är lätt att vara efterklok, säger Andreas Severinsson också.

Menar du att miljöförvaltningen skulle fattat ett annat beslut idag?

– Kanske, om man vetat precis hur det skulle se ut. Jag kan inte svara ja eller nej på den frågan, men det är klart att man blir eftertänksam när man hör hur grannarna uttrycker sig.

Men ni har ju förlängt tre, fyra gånger. Varför inte säga stopp? Pausa tills glastaket är på plats?

– Nej… ja, med tanke på att det snart kommer vara på plats så har vi inte ansett att det varit nödvändigt.

Avenyfamiljen är kända för att lobba för sin sak. Enligt Andreas Severinsson är det den verksamhetsutövare som avdelningen haft särklass mest kontakt med det senaste året. Själv har han till exempel, tillsammans med handläggaren i ärendet, varit på ett möte på Business Region Göteborg (BRG).

ANNONS

– Vi hade hamnat i ett moment 22 när det gäller glastaket och ville hitta en väg fram till en hållbar lösning på innergården, säger Tobias Hamberg, vd för Auktionsverket.

Han har all förståelse för grannarnas kritik.

– Jag förstår grannarna till 100 procent. Vi har gjort så mycket vi kan, alltifrån att sätta upp akustikplatser till växter, säger Hamberg.

Stadsbyggnadskontoret har nu fått fram ett förslag på glastak som man hoppas gå i mål med. Nyligen skickades det ut på grannhörande.

Den här texten har uppdateras

I en tidigare ingress stod att det är ”omöjligt att få serveringstillstånd på en innergård i Göteborg om inte bullerkraven uppfylls”. Det är inte omöjligt men väldigt svårt.

ANNONS