Så minns göteborgarna Ingvar Oldsberg

Han var på många sätt ansiktet utåt för Göteborg och en ikon i den moderna tv-historien. På torsdagen tog Ingvar Oldsberg sitt sista andetag och Göteborgarna minns en varm och karismatisk person.
– Han var en glad jävel helt enkelt, säger Viveca Karström Encrantz.

ANNONS
|

Det är torsdagseftermiddag och drygt en timma sedan beskedet om Ingvar Oldsbergs bortgång blev offentligt. När GP tar sig till Vasastan, i kvarteret där han bodde, minns många en varm man med nära till skratt.

Den första personen som GP vill prata med har bråttom och kan inte prata men pekar på en liten fotobutik som precis håller på att ställa ut en bild på Oldsberg i skyltfönstret. I butiken befinner sig Viveca Karström Encrantz och Peter Nilsson. Det visar sig att Peters far Lennart har ett fotoprojekt som han kallar Göteborgsprofilen där en av bilderna är just den på Ingvar Oldsberg.

ANNONS

– Ingvar var den första han fotade i projektet och också den första där han faktiskt bröt reglerna om att han skulle ha allvarliga bilder. Så det blev en glad bild på den här herren. Det är liksom Oldsberg-leendet på den här bilden, säger Peter Nilsson.

Peter Nilsson och Viveca Karström Encrantz ställer fram bilden på Ingvar Oldsberg.
Peter Nilsson och Viveca Karström Encrantz ställer fram bilden på Ingvar Oldsberg. Bild: Anders Ylander

De berättar att Ingvar Oldsberg kom in till butiken när han behövde passbilder och dylikt.

– Han var en ikon och man kommer ihåg honom för de här pliriga ögonen, det stora leendet och som lite busig. Han hade verkligen sitt smile och ett ikoniskt uttryck, säger Viveca Karström Encrantz som tagit en av Ingvars passbilder.

Grannen spelade quiz mot Oldsberg och Hellberg

Marcus Peterson har precis kommit ut från Seven Eleven på Vasaplatsen. Han berättar att han bodde granne med Ingvar Oldsberg när han var liten. Han tycker det är tråkigt att han gått bort, speciellt på grund av att han inte var särskilt gammal.

– Han var alltid inbjudande och glad och hade tid att snacka med folk. Han ställde alltid upp när folk ville ha en bild med honom och så, säger han.

Marcus Peterson bodde granne med Ingvar Oldsberg när han var liten.
Marcus Peterson bodde granne med Ingvar Oldsberg när han var liten. Bild: Anders Ylander

En personlig händelse sticker ut i Marcus Petersons minnesbank när han tänker tillbaka på Ingvar Oldsberg.

– Jag kommer ihåg när man var och yngre och vi satt och spelade quiz med Ingvar och Björn Hellberg. Det var ingen enkel match, de kunde varenda fråga så det blev rätt bra pisk, säger han och skrattar.

ANNONS

LÄS MER:Ingvar Oldsberg: Karriären i bilder

LÄS MER:Idrottssverige sörjer Ingvar Oldsberg

”Han var kungen”

På Vasaplatsens spårvagnshållplatsen står Torbjörn Hellgren och väntar på nästa vagn. Det visar sig att Torbjörn själv har jobbat som journalist och träffat Ingvar Oldsbergs i samband med ett tv-program.

När Torbjörn Hellgren jobbade som journalist träffade han Oldsberg i samband med ett tv-program.
När Torbjörn Hellgren jobbade som journalist träffade han Oldsberg i samband med ett tv-program. Bild: Anders Ylander

– Han hade liksom ett helt hov av människor som liksom: ”gör det, gör det, gör det”. Så han sa bara hej och så sprang han till nästa, säger Torbjörn Hellgren och fortsätter:

– Han var en profil, en som alla göteborgare kände till och de flesta i Sverige också naturligtvis. Han var en stark gubbe som bestämde, han var kungen i sina egna program.

LÄS MER:Lasse Kronér: ”Det är en stor, stor förlust”

LÄS MER:Tack för alla skratten Ingvar Oldsberg

ANNONS