Dagarna blir långsamt längre nu, men i februari för att inte tala om mars, då går det fort.
Dagarna blir långsamt längre nu, men i februari för att inte tala om mars, då går det fort. Bild: Paul Wallén/Mostphotos

Så mycket ljusare blir det varje dag i Göteborg

Den här tiden på året brukar kännas mörk och tung. Och det är kanske inte så konstigt, för i år har januari hittills haft rekordfå soltimmar. Men nu blir det ljusare. Dagarna blir allt längre och i veckan kommer solen lysa över Göteborg igen.

ANNONS
|

Den 21 december inträffade förra årets mörkaste dag, solen gick upp klockan 08.54 för att gå ner redan klockan 15.26 i Göteborg. Men efter det har det vänt och dagarna blir långsamt allt längre.

– Just nu i början av året är det lite segt och dagarna blir två till tre minuter längre per dag. Men när vi kommer in i februari blir dagarna ännu längre, för att kulminera i mars då de blir fem minuter längre per dag, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI.

Hittills har det varit rekordfå soltimmar i januari, men enligt Max Schildt, meteorolog SMHI, är fler på gång i veckan.
Hittills har det varit rekordfå soltimmar i januari, men enligt Max Schildt, meteorolog SMHI, är fler på gång i veckan. Bild: SMHI

Just nu ökar dagsljuset med 15 minuter i veckan i Göteborg, men i februari - mars kommer det upp i 35 minuter. Under maj, juni saktar det in och ökningen blir kortare, för att sen vända till att det blir mörkare igen efter den 21 juni, som är årets längsta dag.

ANNONS

Under onsdagen går solen upp klockan 08.29 och ner 16.21 i Göteborg. En ökning på minst 15 minuter i veckan innebär att det kommer vara ljust när många går till och från jobbet om ungefär två veckor.

Hittills i januari har det varit 8,5 timmar sol i Göteborg. Lägst antal soltimmar i januari hade 1983 med elva timmar. Så än så länge är det rekordlågt.

Läkarens råd: Jaga dagsljuset

Människor påverkas av bristen på solljus. Enligt Anna Holst, specialistläkare i allmänmedicin, ger bristen på ljus sämre sömn, energibrist, sämre humör och lägre prestationsförmåga. Även ämnesomsättning och skelett påverkas negativt.

– I mänsklighetens cirka 200 000 år långa historia har vi mestadels bott på breddgrader där en stark sol lyser halva dygnet och det råder natt halva dygnet. Vi är därför dåligt anpassade till att få så lite ljus som vi får en svensk vinter. Kroppen fungerar helt enkelt sämre då.

Hur viktig är solen för vårt mående?

– Ljuset är den viktigaste faktorn för att reglera kroppens dygnsrytm. I ljusa tider får kroppen gott om signaler till att göra rätt sak vid rätt tid på dygnet. Till exempel skall ämnesomsättningen göra olika saker på natten och på dagen, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– När man exponeras för solljus ökar piggheten inom några minuter genom biologiska signaler som kickas igång av ljuset. Vi sover med bättre sömnkvalitet på natten när vi exponerats för ljus på dagen.

Anna Holst, specialistläkare i allmänmedicin menar att dagsljus och en pulshöjande promenad förbättrar humör, energinivå och prestationsförmåga. Arkivbild.
Anna Holst, specialistläkare i allmänmedicin menar att dagsljus och en pulshöjande promenad förbättrar humör, energinivå och prestationsförmåga. Arkivbild. Bild: Oliver Lindkvist

När det är vinter och mörkt är det lätt att känns sig trött och deppig, men Anna Holst har då några råd för att må bättre.

– Jaga dagsljus, särskilt när det är klart och solen är framme. Att få ljus tidigt på dagen har bättre effekt än senare. Passa på att ta en pulshöjande promenad som – liksom dagsljuset – förbättrar humör, energinivå och prestationsförmåga.

Enligt henne räcker det med 30 minuters dagsljus för att upprätthålla en sund dygnsrytm.

– Så tänk inte att en halvtimma på lunchen inte gör någon skillnad, för det gör det verkligen, säger Anna Holst.

Så blir vädret i Göteborg

Vädret de kommande dagarna blir varierande i Göteborg, och det kommer finnas chanser till sol, även om inledningen av veckan kantas av moln och mildare väder, enligt meteorologen Max Schildt.

– På onsdag blir det ännu mildare än på tisdagen, med fem till sex grader, och ett regnområde som drar förbi under dagen. Sen på torsdag och fredag klarnar det upp och blir sol, men lite kyligare igen. På torsdag blir det en till två plusgrader, men på fredag nollgradigt.

ANNONS

Under helgen blir det ett rätt ostadigt väderläge, enligt Max Schildt. Då kommer en del regn, lite snö och det blir mildare igen.

LÄS MER:Energiexperten: Vi kommer få leva med höga elpriser

LÄS MER:Kometer, meteorer, blodmånar och andra himlafenomen 2023

LÄS MER:De tränar ute i alla väder och årstider

ANNONS