Emmyly Bönfors (C), kommunalråd med ansvar för miljöfrågor.
Emmyly Bönfors (C), kommunalråd med ansvar för miljöfrågor. Bild: Stefan Berg

Så ska misslyckade cykelsatsningen i Göteborg styras upp

Cykelsatsningarna i Göteborg har varit sorgebarn under många år. Nu finns bred politisk uppslutning bakom att arbetet ska samordnas mycket bredare och att fler än trafikkontoret ska tvingas ta ansvar för frågan.
– Om fler måste planera för cykel i sina planer så kommer det göra skillnad, säger Emmyly Bönfors (C).

ANNONS
|

Sedan 2009 har trafikkontoret undersökt hur göteborgarna ser på staden som cykelstad. Fjolårets mätning gav det sämsta betyget hittills. I fjol kunde GP exempelvis rapportera om cykelbanan intill Åkareplatsens resecentrum bort mot Posthotellet som plötsligt upphör utan förklaring.

Kommunalrådet Daniel Bernmar (V) i Almedalen 2017.
Kommunalrådet Daniel Bernmar (V) i Almedalen 2017. Bild: Stefan Berg

Kommunalrådet Daniel Bernmar (V) som ofta cyklar till sin arbetsplats, stadshuset på Gustaf Adolfs torg, har ett och annat att säga om stadens cykelnät.

LÄS MER:Daniel Bernmar (V) påkörd: "Det sa smack"

– Ta Odinsgatan, det är ett exempel på en fullständigt värdelös cykelbana. Den har vi gemensamt planerat och genomfört. Politikerna har sagt ja till detaljplanen och trafikkontoret har stått för planeringen. Och att cykla där gör ingen, för den är för dålig.

ANNONS

"Det är inbyggda konflikter"

Daniel Bernmar understryker att kritiken gäller brett för hela cykelnätet i Göteborg. Planeringen har under många år varit alldeles för bristfällig. I detaljplanerna som tagits fram under 00-talet har cykeln inte varit prioriterad.

– Det är inbyggda konflikter mellan cyklister, gångtrafikanter och bilister. Man har helt enkelt skapat en för dålig cykellösning, säger han.

Problemet är att trafikkontoret inte lyckats hålla uppe investeringstakten, berättar kommunalrådet Henrik Munck (D)
Problemet är att trafikkontoret inte lyckats hålla uppe investeringstakten, berättar kommunalrådet Henrik Munck (D) Bild: Anders Ylander

Trafikkontoret har sedan fem år tillbaka haft en ambitiös satsning, cykelprogrammet, som innebär att stadens ska pumpa in 100 miljoner kronor i cykelvägnätet. Problemet är bara att trafikkontoret inte lyckats hålla uppe investeringstakten.

– Under ett antal år låg ambitionsnivån på investeringar på cirka 100 miljoner kronor per år men man lyckades bara genomföra mellan 30-40 miljoner varje år. Det i sin tur orsakades av en resursfråga i planering och genomförande på trafikkontoret, säger kommunalrådet Henrik Munck (D)

LÄS MER:Här kan en gång- och cykelbro över Göta älv byggas

Samtidigt pekar cykelprogrammet ut att antalet cykelresor ska vara tre gånger så många år 2025 jämfört med startåret 2011 – ett mål som man är i närheten av att nå.

Nytt förslag klubbat

Nu har de politiska partierna, samtliga utom Sverigedemokraterna, enats om ett omtag gällande cykelprogrammet. Ärendet har dock bordlagts och kommer att hanteras av kommunstyrelsen under mötet den 20 maj.

Förslaget innebär att trafikkontoret, stadsbyggnadskontoret, fastighetskontoret, kommunala bostadskoncernen Framtiden AB med flera gemensamt ska samordna det praktiska arbetet med cykelrelaterade frågor.

ANNONS

Det innebär att trafikkontoret inte ensamt måste arbeta med frågan, utan att samtliga förvaltningar som arbetar med stadsplanering ska ha cykeln i beaktande.

– Det här borde förverkligats för länge sedan, säger kommunalrådet Karin Pleijel (MP).

Hon fortsätter:

– Det är bra att vi har lyckats samla oss så att cykelprogrammet inte bara blir en angelägenhet för trafikkontoret utan för hela staden.

Kommunalrådet Karin Pleijel (MP) menar att förslaget om flera förvaltningar tillsammans ska samordna det praktiska arbetet med cykelrelaterade frågor borde ha förverkligats för länge sedan.
Kommunalrådet Karin Pleijel (MP) menar att förslaget om flera förvaltningar tillsammans ska samordna det praktiska arbetet med cykelrelaterade frågor borde ha förverkligats för länge sedan. Bild: Meli Petersson Ellafi

Förslaget har kommit till följd av den den arbetsgrupp som tillsats i syfte för att staden ska nå 1,5-gradersmålet från Parisavtalet. Cykelförslaget kommer ursprungligen från de 82 åtgärder som miljöförvaltningen togs fram i rapporten "Fossilfritt Göteborg – vad krävs?" för ett år sedan.

Cykelsatsningen är ju något av ett sorgebarn. Vad talar för att just det här skulle hjälpa?

– Om inte bara trafiknämnden har ansvaret för cykelfrågorna och fler måste planera för cyklandet i sina planer så kommer det göra skillnad, säger Emmyly Bönfors (C), kommunalråd med ansvar för miljö.

LÄS MER:Här sker flest olyckor på cykel

LÄS MER:Kanaltorget kan bli stadens mittpunkt

ANNONS