Vapenbeslagen ökar dramatiskt i Göteborg. För två år sedan beslagtog polis och tull 119 vapen. Den siffran var nästan uppnådd redan vida halvårsskiftet i år.
Vapenbeslagen ökar dramatiskt i Göteborg. För två år sedan beslagtog polis och tull 119 vapen. Den siffran var nästan uppnådd redan vida halvårsskiftet i år.

Så ska vapenströmmen till Göteborg stoppas

ANNONS
|

48 skottlossningar har inträffat i Storgöteborg hittills under 2013, vilket resulterat i åtta döda och 23 med varierande skador.

Det senaste intermezzot ägde rum på Barytongatan i Frölunda i tisdags kväll. Ingen misstänkt har ännu gripits.

Den alarmerande situationen är konsekvensen av en region överfylld av illegala pistoler, revolvrar och gevär.

Det finns i princip två olika typer av skjutvapen på den svarta marknaden:

• Dels de importerade, i huvudsak från Balkanhalvön.

• Dels de som skruvats ihop inom rikets gränser, inte sällan "rattlare" (k-pistar av mindre modell).

Den första kategorin är dock den klart dominerande.

–Det pågår en ständig trafik mellan det forna Jugoslavien och Skandinavien. Det är en smuggling som på ytan bedrivs i liten skala, men där slutsumman blir stor, förklarar länspolismästare Klas Friberg.

ANNONS

Svensk kriminalpolis var nyligen nere på Balkan. Där gjorde man, på diplomatiskt vis, en försiktig framstöt om en framtida samverkan.

–Från vår sida vill vi försöka få till stånd ett gemensamt arbete. Om vi kan få hjälp med att förhindra utförseln av vapen, skulle mycket vara vunnet, betonar Klas Friberg.

I Serbien, Kroatien, Bosnien och Kosovo har inhemska organisationer byggt upp massiva förråd efter inbördeskriget på 1990-talet. Därifrån säljs majoriteten av de skjutvapen som figurerar i Norden.

Om exempelvis serbisk polis raderade ut några av dessa depåer, hade det omgående märkts på gatan i Göteborg. Likadan vore effekten om de lokala distributörerna greps och häktades redan på förberedelsestadiet.

Myrtrafiken baseras på att leverantörerna (efter förskottsbetalning) skickar ett vapen – eller kanske bara ett halvt – med en kontaktman i en vanlig privatbil eller en turistbuss.

Mottagaren tar sedan emot sin beställning i till exempel Göteborg.

Endast den som har otur får sitt fordon genomsökt vid tullstationen vid Öresundsbron. Och för den kurir som fastnar är förlusten ganska liten och straffet lågt.

De som däremot vågar sända iväg ett par stabila lådor med automatvapen på lastbil löper betydligt större risker, både ekonomiskt och juridiskt.

En viss införsel sker dessutom via postförsändelser, något som Tullverket under senaste året uppmärksammat extra.

ANNONS

Det är alltså mängden av resor genom det öppna Europa, kompletterat med ett antal paket via flyg, som försörjer den undre världen i Sverige.

2012 tog tullen 54 skjutvapen i sina kontroller. Det är en förhållandevis blygsam siffra:

–Samtidigt hade ju vart och ett av dessa kunnat göra stor skada om de hamnat i fel händer. För oss är det angeläget att kurvan pekar åt rätt håll, säger Therese Mattsson på Tullverket.

FAKTA: Beslagssiffrorna

Västra Götalandspolisen har beslagtagit såhär många vapen de senaste åren:

• 81 (2011)

• 104 (2012)

• 94 (t.o.m 31 juli)

Tullverket har beslagtagit såhär många vapen de senaste åren:

• 38 (2011)

• 54 (2012)

• 22 (t.o.m 30 juni)

FAKTA: Skott i Göteborg

De stadsdelar som drabbats hårdast av den 48 skottlossningarna är Bergsjön (7), Biskopsgården (5), Hammarkullen och Tynnered (3). Det är för övrigt i exakt dessa områden som polisen har sin nuvarande specialinsats.

FAKTA: Priset på gatan

Enligt uppgift går det i dag att illegalt köpa en pistol kaliber 22 för mellan 3000 och 5000 kronor. För ytterligare en tusenlapp kan man få en serbisk Zastava 765.

En automatkarbin, AK 47, uppges kosta runt 10000 kronor.

ANNONS