Så tycker göteborgarna om Darvik-affären

GP:s granskning visar att toppolitikern Axel Darvik (L) har sålt en lägenhet som strider mot bygglovet – och gjort miljonvinst. GP frågade göteborgare på stan vad de tycker om affären.

ANNONS
|

Kommunalrådet Axel Darvik (L) och hans vänner sålde nyligen en lägenhet i sitt nybyggda hus. I annonsen stod det att boarean var 97,8 kvadratmeter, men i ritningarna uppges det att lägenheten bara är 69,2 kvadratmeter.

Enligt mäklaren som sålde lägenheten beror detta på att taket i lägenhetens loft blev högre än planerat. Gränsen för när ytan ska räknas som boarea är 190 centimeter, och takhöjden i Axel Darviks loft mäter 194 centimeter – fem centimeter högre än vad ritningarna anger. Alltså räknas stora delar av loftet in i boarean, och bostaden är nästan 30 kvadratmeter större än vad bygglovet tillåter.

ANNONS

Den utökade boarean räknades in i slutpriset: 7,6 miljoner kronor – 1,8 miljoner mer än vad Darvik och hans vänner själva investerade i lägenheten några år tidigare.

Axel Darvik säger att det inte var ett medvetet beslut att höja taket så att boarean utökades.

”Det är ju förbjudet”

GP har frågat göteborgare på stan vad de tycker och tänker om affären.

– Bryter man mot bygglovet så gör man fel helt enkelt, det är ju förbjudet, säger Ingemar Johansson.

Han anser att toppolitiker har ett extra stort ansvar i den här typen av affärer. Det tycker även Thomas Lydhig:

– Självklart har man som toppolitiker särskilt ansvar, men jag tycker att det borde gälla alla partier. Där är det ju lite intressant att det är olika vilka politiska krav som ställs på en. Och det tycker inte jag är fair.

Hur menar du då?

– En socialdemokrat som gör fel åker alltid dit mycket värre än en moderat som skulle göra samma sak. Politiker som politiker, jag tycker inte att det är någon skillnad.

Göteborgarna: Förtroendeskadande

Alice Gimbro Frisk kände inte till Axel Darviks bostadsaffär, men tycker att politiker ska följa de regler som gäller.

– Att de som redan får in lön från våra skattepengar bryter mot regler som alla andra måste följa tycker jag är taskigt mot resten av befolkningen, säger hon.

ANNONS

Även hon anser att toppolitiker har ett särskilt ansvar i den här typen av affärer, eftersom de ska representera både sig själva och sitt parti.

– Om man själv har gjort fel tycker jag att man borde förklara varför, och om det är en kollega eller partikamrat tycker jag att man borde visa att det inte är okej och att det får konsekvenser.

Lotta Nilsson jobbar med bolån, och blir upprörd när hon får höra talas om Axel Darviks bostadsaffär.

– Man kan ju inte sälja eller göra någonting som man inte har bygglov för, utan man måste följa de regler och lagar som finns – framför allt när det har med lägenheter att göra. De som köper kanske handlar i god tro. Även om de har en viss undersökningsplikt kanske man inte kan tänka på sådana saker.

Hur tycker du att man som toppolitiker bör agera när sådant här uppdagas?

– Jag anser att man verkligen har fallerat, eller misslyckats. Har man gjort en sådan sak har man ju inte förtroende från allmänheten.

”Större medborgaransvar”

Camilla, Jonas och Pia Hammargren är överens om att affären verkar ha skötts dåligt.

– Kasst, säger Camilla Hammargren.

– Jag tycker det är bra att det här kommer fram och att politiker granskas, fyller Pia Hammargren i.

ANNONS

På frågan om man som politiker har större ansvar i den här typen av affärer svarar Jonas Hammargren:

– Det är väl fel vem som än gör det. Sen bör man vara lite medveten om att man är en offentlig person som politiker.

– Jag tror att man som politiker har ett större medborgaransvar också, därför att man har ett ansvar från sina väljare och att man faktiskt jobbar för sin kommun, säger Pia Hammargren.

ANNONS