Sasha hade döende son i magen - skickades till annat sjukhus

Sasha Berntssons havandeskapsförgiftning blev allt värre, men trots det gjorde inte sjukhuset några undersökningar. Nu kritiserar hon det dåliga bemötandet och vården på Östra sjukhuset.

ANNONS
|

Sasha Berntsson, 31, från Göteborg fick havandeskapsförgiftning när hon var gravid i vecka 26. Upptäckten gjordes vid en rutinkoll på BVC och hon blev akut inlagd på Östra sjukhusets special BB. Där låg hon i flera veckor, men blev successivt sämre och fick Hellp syndrom, svår havandeskapsförgiftning. Sasha påtalade flera gånger att hon ville göra fler undersökningar för att se hur barnet i magen mådde, men vårdpersonalen försäkrade henne om att det inte var några problem med bebisen.

När man senare undersökte magen upptäckte man att barnet hade försämrad cirkulation, akut syrebrist och då togs beslutet att Sasha behövde förlösas så fort som möjligt. Men det fanns ingen plats för barnet på Östra sjukhusets neonatal-avdelning.

ANNONS

– Vi insåg att man behövde göra kejsarsnitt för att rädda både barn och mor för att situationen blev så besvärlig. Trycket på neonatal-avdelningen var stort och i det här fallet gjorde man så gott man kunde eftersom vi inte kunde ta hand om barnet, säger Anne Olmarker, chefsläkare på Sahlgrenskas universitetssjukhus.

På eftermiddagen blev Sasha Berntsson transporterad till sjukhuset i Halmstad där de omgående tog in henne till ett operationsrum för att förlösa, vilket man ska göra vid svårare havandeskapsförgiftning. Läget för bebisen i magen var så akut att de började kejsarsnittet innan ryggmärgsbedövningen hade börjat verka.

– En person höll fast mig, en snittade och en hjälpte med förlösningen. Hur kan man på Östra låta det gå så långt att man sen måste skära i mig utan bedövning, säger Sasha Berntsson.

I dag har det gått nästan två år sedan Vinston förlöstes på Halmstad sjukhus och sedan dess har han genomgått tretton operationer. På grund av syrebristen i magen drabbades Sashas son av hjärnblödningar och nekrotiserande enterokolit, att hans tarmar får hål på grund av död vävnad. Sasha Berntsson är väldigt kritisk mot vården hon fick på Östra sjukhuset och mot beslutet att skicka iväg henne och hennes svårt sjuka barn till ett annat sjukhus.

ANNONS

– På grund av slarv hade de inte förberett en plats på neonatal-avdelningen. Flera barnläkare har sagt att min son hade behövt förlösas tidigare. Inga av hans skador är genetiska utan kunde troligtvis ha undvikits om han hade förlösts innan han drabbats av kraftig syrebrist, säger Sasha Berntsson.

Hade komplikationer kunnat förhindras om ni hade varit snabbare?

– Det går inte att säga. Man hade bedömt att barnet behövde förlösas inom ett dygn. Man kämpade för att kunna ha kvar barnet i magen så länge som möjligt, samtidigt hade mamman en svår havandeskapsförgiftning. Det är hela tiden en svår medicinsk balansgång, säger Anne Olmarker.

Händelsen anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, av Sasha Berntsson. I IVOs beslut kom man fram till att det beslut som fattades om överflyttningen till Halmstad sjukhus var adekvat utifrån den rådande situationen. IVO ansåg även att det fanns brister i samplaneringen mellan förlossnings- och neonatalvården, och brister i kommunikationen mellan sjukvårdspersonalen vilket bland annat medförde att det gavs bristande och otillfredsställande information till patienten.

ANNONS